Regionális együttműködéssel is fel lehet lépni az illegális migráció ellen - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő annak kapcsán, hogy Szlovákia ötven rendőrt küldött hazánkba a határvédelem megerősítésére. Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott: jelenlétük azt jelenti, hogy a visegrádi országok közös választ adnak egy közös kihívásra.

"Magyarország döntött, az európai uniós jogszabályoknak érvényt szerez, a schengeni irányelveket és azok előírásait betartja" - fogalmazott Pintér Sándor. Hozzátette: ebben egyetértettek a visegrádi országok vezetői, és a zöldhatárok védelmére ideiglenesen közös rendőri egységet hoznak létre. A szlovák rendőrök ennek a döntésnek az első csoportját jelentik.

A miniszter rámutatott: illegális migránsok és menekültek sokasága tart az Európai Unióba, több mint 390 ezer ember lépte át Magyarország zöldhatárait illegálisan az idén. Hozzátette: Magyarország döntésének megfelelően megvédik a zöldhatárokat, csak a kijelölt határátkelőhelyeken, a jogilag meghatározott feltételek esetén engedik meg a belépést.

Kép letöltéseA visegrádi országok közös választ adnak egy közös kihívásra Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Pintér Sándor a szlovák rendőröknek azt mondta: a feladatok végrehajtása során védik saját hazájukat, Szlovákiát, védik Magyarországot és az Európai Uniót is. Úgy fogalmazott, az országok vezetői példát mutattak összefogásból, és arra kérte a rendőröket, hogy mutassák meg ezt az összefogást a feladatok gyakorlati végrehajtása során is.

A magyar rendőrparancsnokokat pedig arra kérte, hogy fogadják vendégként a szlovák rendőröket, de felkészült rendőrként tekintsenek rájuk a mindennapi munkában.

Kép letöltésePéldaértékű együttműködés vette kezdetét az európai határok védelmét illetően Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

A miniszter a köszöntő után karszalagokat adott át a szlovák rendőröknek, ezeket kifejezetten erre a célra terveztették. A karszalag közepén a "V4" felirat látható egy kék körben, amelyben csillagok utalnak az Európai Unió zászlajára, ezt pedig a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - nemzeti zászlói veszik körül.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az ünnepséget követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az ötven szlovákiai rendőr köszöntésével egy olyan, a visegrádi négyek által elindított önálló kezdeményezés és együttműködés vette kezdetét, amely mindenképp példaértékű az európai határok védelmét illetően.

Úgy vélte, ez példája annak, hogy egy közösen felismert problémával, közösen elszenvedett eseménysorral kapcsolatban miként lehet együttműködést kialakítani, és hogy regionálisan is fel lehet lépni az illegális migráció ellen.

Kép letöltéseKovács Zoltán kormányszóvivő, Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Pintér Sándor belügyminiszter Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Ismertette: a jövő héten Csehországgal is aláírja Magyarország azt az egyezményt, amelynek alapján hasonló létszámban onnan is várnak rendőröket, és előkészítés alatt áll Lengyelországgal is egy hasonló típusú megegyezés.

Szólt arról is, hogy a kormány a keddi kormányülésen is áttekintette a helyzetet, és megismételte: a déli határzár jól működik, teljesíti azt a feladatát, amit a kormány szánt neki, megakadályozza az illegális határátlépést Magyarországra. Azzal a néhány emberrel szemben, aki átlép a határzáron, az új és szigorúbb törvények szellemében járnak el - mondta.

Az eseményen készült videófelvételek vágatlan változata letölthető a sajtószobában.

(MTI, kormany.hu)