Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes képviselte hazánkat az idén 30 éves Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) jubileumi csúcstalálkozóján Rómában.

A Közép-Európai Kezdeményezés idén ünnepeli 30. évfordulóját. Ez a regionális együttműködés első formájában Budapesten jött létre 1989. november 11-én, amikor Magyarország, Olaszország, Ausztria és Jugoszlávia aláírta a Quadragonale szerződést. Az elmúlt három évtized során, a megújulási képességnek köszönhetően a kezdeményezés folytathatta az európai integráció és fenntartható fejlődés térségbeli ösztönzésével kapcsolatos tevékenységét.

Fotó: Miniszterelnök-helyettesi Kabinet

Alapító tagként Magyarország a Közép-Európai Kezdeményezés, avagy a KEK elkötelezett és aktív tagja, ő delegálta a szervezet jelenlegi alternatív főtitkárát, és jelentősen megnövelte hozzájárulását a KEK Együttműködési Alapjához.

Semjén Zsolt a csúcstalálkozón ismertette a közép-európai integráció kérdésében a magyar álláspontot.

A régió fejlődése szempontjából létfontosságú, hogy fejlesszük a tagországok közötti összeköttetéseket. A történelmileg és funkcionálisan is koherens régiók összekapcsolása nem csak a gazdasági integrációt, de a kereskedelemi együttműködést, üzleti fejlődést és foglalkoztatottságot is előmozdítja – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Magyarország elkötelezett a közép-európai térségen beüli közlekedési kapcsolatok és egyéb infrastruktúrák fejlesztése iránt, az észak-déli folyosók megerősítése céljából – tette hozzá Semjén Zsolt.

Energiaügyi területen Magyarország legfontosabb prioritása, hogy hosszútávon megbízható forrásokból és megfizethető áron biztosítsa a fogyasztók energiaellátását. Nyitottak vagyunk minden olyan működőképes megoldásra, amely versenyképes áron és időben, hitelesen képes diverzifikálni gázellátásunk forrásait és / vagy tranzitútvonalait – ismertette a magyar álláspontot a miniszterelnök-helyettes.

A KEK releváns középtávú prioritásaival összhangban Magyarország fontos szerepet játszik a gázpiaci integráció előmozdításában Közép-Európán belül, az ehhez szükséges gázvezeték-interkonnektorokat is felépítettük. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a források és az útvonalak diverzifikációjához, valamint az egységes közép- és délkelet-európai energiapiac megvalósításához – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

„Meggyőződésünk, hogy a KEK képes hozzájárulni az EU bővítéséhez. Magyarország továbbra is ezt a kérdést tekinti az EU egyik legfontosabb, stratégiai célkitűzésének. E tekintetben úgy gondolom, hogy Várhelyi Olivér – az európai szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős új biztos – az Európai Unió jövője szempontjából az egyik legfontosabb portfoliót kapta.” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök-helyettes.

Az új Bizottsággal kapcsolatos elvárásaink nagyok – jelentette ki Semjén Zsolt. Az előző téves stratégiai irányt határozott meg – folytatta, hangsúlyozva, hogy a Szerbiával és Montenegróval folytatott csatlakozási tárgyalások felgyorsítását hazánk szükségesnek látja. A Bizottság 2018. februári, nyugat-balkáni stratégiájával összhangban új eszközöket kell kidolgoznunk, és biztosítanunk kell a szükséges forrásokat a Nyugat-Balkán valós integrációs folyamatának megerősítése érdekében – tette hozzá.

Magyarország nem utasítja el a bővítési folyamat felülvizsgálatának gondolatát. Ez azonban nem lassíthatja magát a folyamatot és nem akadályozhatja az országok fejlődését – szögezte le a magyar politikus.

Az illegális migrációval kapcsolatban Semjén Zsolt hangsúlyozta: az ilyen jellegű mozgások megelőzése és megakadályozása az elsődleges célunk, nem pedig azok „kezelése” vagy csökkentése. Teljes mértékben támogatjuk a harmadik országokkal való együttműködés fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket, amelyek illeszkednek abba az elképzelésbe, hogy a migrációs válságot nem az európai határokon, hanem a gyökereknél kell megoldani – folytatta.

Emiatt hazánk ellenzi a migrációs áramlatokat ösztönző megoldásokat, ideértve az automatikus és rendszerszintű relokációs mechanizmusokat – szögezte le a miniszterelnök-helyettes. „A segítséget oda kell vinni, ahol szükség van rá, ahelyett, hogy ide hoznánk a problémákat. A schengeni vívmányok megőrzésének alapfeltételének tekintjük mind a megbízható határellenőrzést, mind a visszatérés hatékonyságának javítását” – erősítette meg a magyar kormány álláspontját a kereszténydemokrata politikus.

Ehhez még hozzáfűzte: szomszédos országként Magyarország 2009-es megalakítása óta támogatta a Keleti Partnerséget. A magyar kormány javasolja a legelkötelezettebb partnerországok támogatását annak érdekében, hogy integrációs perspektívájuk világosabb legyen.

Ez a támogatás azonban addig érvényes, amíg a kedvezményezett országok tartják magukat a nemzetközi vállalásaikhoz, továbbá eleget tesznek az európai integrációs törekvéseik érdekében vállalt kötelezettségeiknek – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Magyarország továbbra is határozottan támogatja a hatékony regionális együttműködést a tágabb közép-európai régióban. Ebből következően aktív és nyitott tagjai leszünk a KEK-nek – zárta felszólalását Semjén Zsolt, aki tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök háláját Conte olasz miniszterelnöknek a csúcstalálkozó megszervezéséért, és kifejezte jókívánságait a soron következő montenegrói elnökségnek.

(Miniszterelnök-helyettesi Kabinet)