Mintegy 420 óvodás és általános iskolás étkeztetése oldódott meg azzal, hogy felújították és kibővítették a bácskossuthfalvai Idős Kovács Gyula Általános Iskola konyháját - emelte ki a helyszínen Potápi Árpád János nemzetpolitika államtitkár kedden.

A politikus elmondta, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 6,5 millió forinttal támogatta a fejlesztést, amelynek köszönhetően a legkisebbek tízóraiját tudták biztosítani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az első-harmadik osztályban kísérleti jelleggel elindult a közétkeztetés, amelynek köszönhetően 65 meleg ételt tudnak naponta elkészíteni. Mint mondta: ez azért érdekes, mert a Vajdaságban, de Szerbiában sem bevett szokás az iskolai melegétkezetés. Kiemelte, hogy több iskolában is indult hasonló jellegű kezdeményezés, és reményét fejezte ki, hogy "a következő években közösen sikerül elérni, hogy a magyar iskolásoknál az iskolaotthonos ellátás megvalósuljon, és mindenhol meg tudjuk valósítani a közétkeztetést". Ennek több előnye is lenne - mutatott rá. A programnak köszönhetően a gyerekeknek nem kellene hazavinniük a leckét, az iskolában biztonságban lennének, és a délutáni óráikat is könnyebben megszervezhetnék, ezekre ugyanis otthon nem mindig van lehetőség.

Fotó: Miniszterelnökség

Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság jelenleg is folyó vajdasági programjairól szólva elmondta, hogy jelenleg is folyik az óvodafejlesztési program, ami felújításokat és új intézmények megépítését jelenti, emellett bölcsődéket is felújítanak és építenek. Mindezeken túl fejlesztik az általános iskolákat, a szakiskolákat és a középiskolákat, valamint jelenleg is folyik a szabadkai tanítóképző főiskola felújítása. Az oktatás minden területén vannak fejlesztések, és hasonló projektek folynak a művelődés és az egyház területén is - fűzte hozzá az államtitkár.

(MTI)