Miután az Ukrajnát elkerülő gázvezetékek kísérletei sorra elbuktak, Georgia szerepe Európa számára rendkívüli mértékben megnőtt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Irakli Garibashvili georgiai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar kormányfő elmondta, bár Georgia neve a magyar közvéleményben negyven év alatt Grúziaként rögzült, Irakli Garibashvili delegációját – megadva a tiszteletet az országnak – georgiai delegációként fogadta. Most, hogy az Ukrajnát elkerülő gázvezetékek kísérletei sorra buktak el, Georgia jelentősége Európa számára rendkívüli mértékben megnőtt, hiszen új megoldásokat kell találni – fogalmazott Orbán Viktor.

Ezek közül Georgia valamilyen módon érintett lesz, az elmúlt hónapokban az ország stratégiai súlya jelentősen megnőtt. Orbán Viktor hangsúlyozta, nehezen képzelhető el Európa energiabiztonsága anélkül, hogy abban Georgia ne töltene be valamilyen fontos szerepet akár energiaelosztóként, akár szállítóként. Így a magyar energiabiztonság számára is egy rendkívül fontos ország miniszterelnöke érkezett Budapestre – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A kormányfő szavai szerint az elmúlt 15 év politikai-gazdasági újításait tekintve Georgia a leginnovatívabb országok közé tartozik, "mi magunk is mindig tanulmányozzuk azokat a megoldásokat, amelyeket ők választanak". A miniszterelnök egyúttal támogatásáról biztosította Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvéseit, és közölte azt is, hogy Magyarország tiszteletben tartja és elismeri Georgia törekvését a területi integritásra.

Orbán Viktor azt mondta, „szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne", ezért Magyarország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy egy országspecifikus programot dolgozzon ki Georgiának. A magyar kormány szerint ennek legfontosabb pontjaként – ahogyan az már az idei rigai EU-csúcson szóba kerül – az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a Georgiának. A magyar miniszterelnök közölte azt is, Georgia fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2014 első tíz hónapjában mintegy 10 százalékkal nőttek a két ország kereskedelmi kapcsolatai, áprilisban pedig magyar kereskedőház nyílik a georgiai fővárosban, Tbilisziben.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Elmondta azt is, hogy a magyar Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a georgiai kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése érdekében. Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Georgia közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyeket ki kell használni.

Kiemelte: a két ország közötti együttműködés fő területe a gazdasági kooperáció, és mindkét kormány keményen dolgozik azért, hogy minél inkább megerősítsék a kapcsolataikat ezen a területen. Irakli Garibasvili nagyra értékelte, hogy Magyarország támogatja Georgia területi integritását és szuverenitását, valamint euroatlanti integrációs törekvéseit.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A georgiai kormányfő hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok megerősítésének jelentőségét, és – mint mondta – új együttműködési területeket találtak. Reményét fejezte ki, hogy minél több magyar vállalat felfedezi a georgiai piacok kínálta lehetőségeket. Arról is beszélt, országa komoly erőfeszítéseket tesz a reformokért, hogy bebizonyítsák, megfelelő partnerei lehetnek az EU-nak. Kiemelte a társulási megállapodás és a vízummentesség fontosságát is, egyúttal köszönetet mondott, amiért Magyarország időben ratifikálta a társulási megállapodást.

Irakli Garibasvili azért is háláját fejezte ki, hogy Magyarország segíti Georgiát a NATO-csúcson jóváhagyott vállalások végrehajtásában. Végül megjegyezte: a tárgyaláson szó volt a regionális energiakérdésekről, tanácskoztak a piacokról és a tranzitlehetőségekről is.

A sajtónyilatkozatok előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és georgiai kollégája, Tamar Berucsasvili kétoldalú tárcaközi külügyi együttműködési jegyzőkönyvet és kulturális együttműködési megállapodást írt alá.

Az eseményen készült teljes felvétel letölthető a Sajtószobában.

(kormany.hu)