Munkalátogatáson a szlovéniai Kidričevoban találkozik egymással Janez Janša szlovén miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő szerdán - erősítette meg az MTI-nek a szlovéniai sajtóhíreket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedd délután.

 

A két miniszterelnök részt vesz a Cirkovce-Pince villanyvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén is - tette hozzá.

A szlovén sajtó kedden azt írta: a tervezett 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték, amely a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része, a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében.

A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát - írták.

Havasi Bertalan az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta: az összeköttetés a magyar oldalon a határig 1999-ben elkészült, a szlovén oldali szakasz mielőbbi megvalósítása Magyarország számára is kiemelten fontos.

(MTI)