A Kelet-mediterrán útvonal menti illegális migráció elleni hatékony küzdelemről szóló miniszteri konferenciát tartottak Bécsben.

Ausztria szervezésében, 2020. július 22-23-án Bécsben rendezték meg a kelet-mediterrán útvonal menti illegális migráció elleni hatékony küzdelemről szóló miniszteri konferenciát. A találkozón az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Németország, a Salzburg Fórum tagállamai, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia, valamint Dánia, Görögország, schengeni társult országként Svájc, a nyugat-balkáni országok, az Európai Bizottság, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, a Frontex és a Migrációs Politikát Fejlesztő Nemzetközi Központ vett részt. A magyar delegációt dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter vezette.

A miniszteri konferencia célja egy közös helyzetértékelés a jelenlegi migrációs fejleményekről. A találkozón a belügyminiszterek megvitatták a határigazgatás, a határvédelem, az embercsempészet elleni küzdelem, a visszatérés és a menekültügy területén folytatott műveleti együttműködés megerősítésének lehetőségeit.

Magyarország jelenleg is jelentős humán erőforrással és technikai eszközök biztosításával járul hozzá a nyugat-balkáni országok, különösen Szerbia és Észak-Macedónia határőrizeti tevékenységéhez, illetve aktív szerepet vállal az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) által szervezett közös műveletekben. A magyar belügyminiszter tájékoztatta a konferencia tagjait, hogy Magyarország továbbra is kész segítséget nyújtani az Európa külső határait védő országok illegális migráció visszaszorítását célzó tevékenységeihez.

A rendezvényen a magyar belügyminiszter felhívta az Európai Bizottság jelenlévő alelnökét, Margaritis Schinas urat, hogy a harmadik országokkal folytatott adatcsere hatékonyságának növelése, így az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni eredményesebb fellépés érdekében szüntesse meg a szerződő uniós országok elleni kötelezettségszegési eljárást, melyet a Délkelet-európai Rendőri Együttműködés (PCC) keretében a nyugat-balkáni országokkal való adatcserét támogató megállapodás miatt indított.

A találkozó közös nyilatkozat elfogadásával zárult, melyben a miniszterek megerősítették, hogy továbbra is készek együttműködni és támogatást nyújtani a nyugat-balkáni országoknak az illegális migráció megállítása érdekében tett erőfeszítéseihez. Megállapodtak a Kelet-mediterrán útvonal menti migrációs fejlemények szoros figyelemmel kísérésében. A nyugat-balkáni partnerekkel folytatott operatív együttműködés erősítése és a számukra nyújtandó gyakorlati támogatás eredményessége érdekében megbízták szakértőiket egy koordinációs mechanizmus koncepciójának kidolgozásával, mely biztosítja a rendelkezésre álló eszközök lehető leghatékonyabb módon történő kihasználását. Ennek érdekében vizsgálják egy új együttműködési felület, az "Operatív Platform" felállításának lehetőségét.

(Belügyminisztérium)