A Bel- és Igazságügyi Tanács (BIÜT) soros belügyi ülésén, 2020. október 8-án a belügyminiszterek videókonferencián vitatták meg a migrációval kapcsolatos álláspontokat és a tagállamok rendőrségei közötti együttműködés megerősítésének lehetőségeit. A videókonferencián Magyarországot Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese képviselte.

A tanácskozáson az Európai Bizottság bemutatta az új Migrációs és Menekültügyi Paktumot, a hozzá kapcsolódó jogalkotási és szakpolitikai irányokat.

Kontrát Károly a Paktumról elmondta: „Az új bizottsági migrációs javaslatcsomag megközelítését tekintve nem jelent érdemi áttörést. A javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. Ezzel szemben a magyar megközelítés továbbra is a következő: állítsuk meg a migrációt. A Schengeni egyezmény továbbra is hatályban van és rögzíti, milyen feltételekkel lehet belépni az Európai Unió területére. Ezt az uniós jogszabályt az államok egy része megszegi. Olyan eljárások kialakítására van szükség, amelyek a teljes külső határon képes megakadályozni a védelemre nem jogosultak bejutását, hogy meg tudjuk védeni az Európai Unió külső határait.”

A Belügyminisztérium államtitkára kifejtette: az EU migrációs politikájának a felelősség és a szolidaritás egyensúlyán kell alapulnia. Magyarország számára bármilyen szolidaritási mechanizmus csak abban az esetben fogadható el, ha a tagállami határvédelmi- és a migráció külső dimenziójában végzett erőfeszítések is szolidaritási eszköznek minősülnek, és a menekültek áthelyezése legfeljebb önkéntes szolidaritási eszköz marad. Az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól az még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi.

A Paktum ösztönzi a civil hajókat a tevékenységük kiszélesítésére és a Földközi-tengeren kutatási és mentési tevékenységet végzőknek kedvez. A kutatási és mentési műveletekért első helyen azon harmadik országok felelnek, ahonnan a hajók fedélzetükön az illegális migránsokkal, útnak indulnak az EU felé. Ezzel szemben nem szerepel az a korábban támogatott javaslat, amely Európán kívüli hotspotok / kikötői platformok létrehozását vetette fel, biztosítva az Unión kívül a kérelmek megfelelő feldolgozását.

Magyarország korábbi álláspontját fenntartva nem támogatja a menekültügyi csomag egyes jogalkotási javaslatainak külön-külön történő elfogadását. Az Európai Tanács bevonása elengedhetetlen a legmagasabb politikai szint biztosítása érdekében. Magyar szempontból egyik lezárandó jogalkotási javaslat sem tekinthető technikai szintűnek, azokat szuverenitási oldalról kell vizsgálni és meg kell hagyni a tagországok döntési kompetenciáit.

Kontrát Károly az ülés második részén üdvözölte a német elnökség szándékát a rendőri szervek közötti együttműködés megerősítésére, különösen a COVID-19 járványra való tekintettel. Elmondta: „A mesterséges intelligencia alkalmazása nemcsak nagy lehetőség, de egy szükséges eszköz is a bűnüldözés számára. El kell érni, hogy akár egy rendőrjárőr bármikor és bárhol hozzáférhessen minden releváns nemzeti és más tagállami adathoz és információhoz, ami a rendőri feladatok ellátásához szükséges. Az egyes információs rendszerek megbízható adatokkal történő szisztematikus táplálása és a rendészeti szervek állománya részéről történő széleskörű alkalmazása kiemelten fontos.”

Hozzátette, hogy úgy tűnik, a COVID-19 még egy ideig velünk marad, így célszerűnek tűnik a humanitárius folyosók tagországonkénti összekötése, így azok hálózatként működhetnének, ezáltal csökkenthető lenne a fertőzésveszély kockázata.

Továbbra is készek vagyunk átadni és megosztani minden ezzel kapcsolatos információt, ami alapján a magyar rendszert működtetjük, ide értve az útvonalak térképes megjelölését, a pihenőhelyek kialakításával kapcsolatban hozott intézkedéseinket.

(Belügyminisztérium)