Hibás következtetésekre jutottak az ellenzéki pártok a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény 2019. szeptember 1-jén hatályba lépő módosításai kapcsán, mert nem kellő alapossággal tanulmányozták a jogszabályt.

A törvény hatályba lépését követően a rendőrség - a korábbi jogszabályi felhatalmazással mindenben azonos módon - továbbra is kizárólag a célhoz kötöttség elve alapján jogosult az adatkérésre. Ez alapján a rendőrség adatkérést csak törvényben meghatározott célból, valamely hivatalos eljárása során kezdeményezhet. Összességében nem más történik, mint az eddig papíralapon rögzített adatok helyett az elektronikus adatok megismerését teszi lehetővé a szabályozás. Minden más állítás hamis. Az adatkezelést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal felügyeli, az adatokat a szálláshely-szolgáltató a rögzítéstől számított egy év múlva törli.

A Belügyminisztérium az Európai Bizottsághoz fordulni szándékozók figyelmébe ajánlja számos európai uniós tagország gyakorlatát, az európai adatvédelmi elveket, amelyeknek a magyar jogi szabályozás mindenben megfelel.

(Belügyminisztérium/MTI)