A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) - korábban Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - 2019. július 1-jétől rendvédelmi feladatokat ellátó szervvé alakul és Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) néven működik tovább.

Az átalakuló szervezet 2019. június 28-án, a Belügyminisztériumban rendezett ünnepi állománygyűlésén mondott beszédében dr. Pintér Sándor áttekintette a hivatal közel két évtizedes történetét. A tárcavezető kiemelte a 2015 évi európai népvándorlás történéseit, külön köszönetét fejezte ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal teljes személyi állományának az akkor tanúsított hatalmas erőfeszítésekért, helytállásért.

A belügyminiszter hangsúlyozta: a nemzetközi körülmények változása kényszerítette ki a szervezet átalakítását. Kifejtette, egyebek mellett az illegális migráció hosszú távú fennmaradása, és az ahhoz tapadó jogsértések száma követelte ki az új irányítási rendet, az idegenrendészeti modell bevezetését. Dr. Pintér Sándor megfogalmazta elvárásait is az új szervezettel kapcsolatban: „Határozott, a jogszabályokat betartató, tiszteletet ébresztő szervezetet szeretnék látni.” – mondta. A belügyminiszter végül kijelentette: „Bízom az Önök tudásában, elhivatottságában. Sok sikert kívánok!”

Dr. Pintér Sándor az ünnepi állománygyűlésen átadta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetőinek kinevezési okmányait. Dr. Pintér Sándor az OIF rendvédelmi szervvé történő átalakulásával összefüggő feladatok koordinálására dr. Végh Zsuzsannát, a BMH főigazgatóját 2019. július 1-jétől miniszteri biztossá nevezte ki, egyben kiemelkedően magas színvonalú szakmai tevékenységét méltatva elismerésben részesítette. A belügyminiszter 2019. július 1. hatállyal az OIF főigazgatójának dr. Kiss Attila Tamás r. dandártábornokot, a BMH főigazgató helyettesét nevezte ki, az OIF gazdasági főigazgató-helyettesi beosztásába pedig Dickmann Irén tű. ezredest vezényelte.

A tárcavezető a hivatal állományából három főt soron kívül rendőr ezredessé léptetett elő, a hivatal megalakulása óta fennálló jogviszonyára és kiemelkedő szakmai tevékenységének elismerésére pedig 13 főt jutalomban részesített.

(MTI)