Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, miniszteri elismeréseket adott át a Start Plusz 2019 közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő eredményekért.

Pogácsás Tibor elmondta, azok, akik érintkeznek a közfoglalkoztatás intézményével látják, hogy siker, küzdelem és kreativitás övezi azokat az alkotó tevékenységeket, amelyek egy közösség hátrányos tagjain való segítést célozzák. Az államtitkár kiemelte, mindenkinek, aki fizikailag és szellemileg képes arra, hogy részt vegyen a termelésben, létrehozzon valamit, lehetőséget kell teremteni arra, hogy megtalálja azt, ami előre viszi.

Pogácsás Tibor ismertette, idén 21 olyan közfoglalkoztató vehette át a díjat, akiknek tevékenysége kiemelkedik a mindennapokból. A díjazottakat idén 10 millió forintos elismerésben részesítették, amit a közfoglalkoztatás további javítására fordíthatnak.

Kép letöltéseFotó: Szabó Gabriella/Zsaru Magazin

Az államtitkár rávilágított, hogy hosszú távon is szükség van a közfoglalkoztatásra, aminek folyamatosan alakulnia kell. Bemutatta továbbá, hogy a 2020-as költségvetés 140 milliárd forintot különített el a közfoglalkoztatási programok finanszírozására.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára elmondta, 2011 óta folyamatos finomhangolásra került sor mind a jogszabályok, mind a feltételek és a pályázatok tekintetében. Ezek során folyamatosan bővült a közfoglalkoztatók köre, egyházak, civil szervezetek valósítottak meg közfoglalkoztatási programokat, kibővült tevékenységi körrel.

Kép letöltéseFotó: Szabó Gabriella/Zsaru Magazin

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a közfoglalkoztatás 2011. évi bevezetése óta már bizonyította kedvező hatását a foglalkoztatás helyzetére, a közbiztonság javulására és a települések vagyonának gyarapodására.

Ismertette, szigorú szempontokat alakítottak ki az elismerések odaítélésére: a díjazottakat ennek megfelelően, a kormányhivatalok javaslata alapján, a szakterület egyetértésével választották ki. Most azokat részesítették elismerésben, akik folyamatosan fejlődnek, a helyi igényekre figyelemmel és hosszú távon közreműködnek a sikeres közfoglalkoztatás kialakításában. Jutalmukat a meglévő termelőkapacitások továbbfejlesztésére, bővítésére, az azt elősegítő szolgáltatásokra, valamint eszközbeszerzésre fordíthatják.

(Belügyminisztérium)