Magyarország mindig kiállt magáért, a közelmúltban bebizonyítottuk, hogy minket nem lehet háttérbe szorítani, a magyar nép kiáll a nemzetért és megvédi közös érdekeit - hangoztatta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2019. október 21-én, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 63., valamint a köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából rendezett minisztériumi ünnepségen.

Kontrát Károly hangsúlyozta: az 1956-os forradalom a közép-kelet-európai történelem legmeghatározóbb eseménye volt, abban testesült meg a magyar nép szabadságvágya, függetlenségért vívott harca. Hozzátette: Magyarország az egész világ számára bebizonyította, hogy nem lehet eltiporni.

A pesti srácok jövőt biztosítottak nekünk, most a mi közös felelősségünk, hogy a következő nemzedékre biztonságos, erős, élhető és mindenekelőtt független Magyarországot hagyjunk - fogalmazott az államtitkár.

Kontrát Károly megjegyezte: 1848. március 15-én az volt a kérdés, hogy "Rabok legyünk, vagy szabadok?". Ugyanez volt a kérdés 1956. október 23-án, és ma is. "Nem hagyjuk, hogy más nemzetek érdekei befolyásolják döntéseinket, vagy ránk kényszerítsenek idegen kultúrákat" - szögezte le, hozzátéve, a magyarok ismét kezükbe veszik a sorsukat, megvédik határaikat, nemzeti szuverenitásukat, magyarságukat, szabadságukat.

Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter adott át elismeréseket.

Áder János köztársasági elnök – Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül rendőr altábornaggyá léptette elő Balogh János országos rendőrfőkapitányt, valamint tűzoltó altábornaggyá Hoffmann Imrét, a tárca közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárát. Rendőr vezérőrnagyi rangot kapott Mihály István, Pest megye rendőrfőkapitánya, valamint tűzoltó dandártábornokká nevezte ki az államfő Bartók Pétert, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettesét.

Bátorság érdemjelet, valamint jutalmat nyolcan vehettek át. Ezredesi rangot nyolc rendőr alezredes és egy tűzoltó alezredes kapott, nyugállományú ezredessé egy rendőr alezredest és egy tűzoltó alezredest léptetett elő a belügyminiszter. Szent György-érdemjelet hárman vehettek át. A Köz Szolgálatáért érdemjel arany fokozatát hárman, illetve ezüst fokozatát ugyancsak hárman vehették át. Mindemellett rendőrségi főtanácsosi, tanácsosi címeket, emléktárgyakat nyújtott át Pintér Sándor a tárcához tartozó szervezetek munkatársainak.

Az elismerésben részesültek névsora itt olvasható.

(MTI, Belügyminisztérium)