A Nemzetközi Duna nap (június 29.) alkalmából a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium közösen szervezett konferenciát 2014. június 27-én. Ezen a napon nem csak a szakemberek, hanem egész társadalmunk figyelme a vízre, vízügyekre és kiváltképp a Dunára irányul. Közlemény.

A Duna napot minden évben a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának évfordulóján ünneplik a Duna-medence minden országában, idén immár 11. alkalommal. A Duna térsége Európa második legnagyobb vízgyűjtője, a folyó 10 országon, 4 fővároson folyik keresztül, a benne folyó víz még további 9 államból származik, és ezzel 19 országot és 81 millió kulturális, nyelvi és történelmi szempontból is sokszínű embert kapcsol össze.

Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a víz szerepe - mint stratégiai erőforrás - társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött. A Kormány vízzel kapcsolatos felelősségtudatát jelzi az az alkotmányos alapvetés, miszerint „a vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”. A helyettes államtitkár kiemelte a 2013. őszén megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó zárónyilatkozatát, amely irányt mutat korunk vízügyi problémáinak megoldására, valamint azt, hogy a víz összeköt: generációkon, nemzeteken és kultúrákon belül és között egyesíti az embereket.

A Nemzetközi Duna Nap idei jelmondata a „Tégy az élő Dunáért!”, központi témája pedig a biológiai és táji sokféleség. Ehhez kapcsolódóan a konferencia kiemelt programjai közé tartozik a Duna Védelmi Egyezmény és annak végrehajtásával kapcsolatos feladatok, a viza 2020 program, a múlt évi Nemzetközi Duna Expedíció, és a 2013. évi dunai árvízvédekezés tapasztalatai.

Az idén Győr volt a Nemzetközi Duna Nap vidéki eseményeinek házigazdája. A 2013. évi rendkívüli dunai ár minden eddigi vízszintet meghaladóan, tavaly június 8-án Győrnél 838 centiméteres magasságot ért el. Ennek emlékére új árvízi emléktáblát avattak a városban, ami a korábbi, 808 centiméteres magasságot jelző táblát váltja fel. A Baross utcai Látogatóközpontban ezzel egy időben vízügyi szakmai előadásokra került sor.

(Belügyminisztérium)