A Magyarország schengeni határszakaszán felerősödött migrációs nyomásra tekintettel 2020. január 20-án rendkívüli rendőrfőkapitányi értekezletet tartott dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter Bácsalmáson. A rendezvényen a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, az országos rendőrfőkapitány és helyettesei, valamint a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányok, továbbá a velük azonos jogállású rendőri vezetők vettek részt.

A miniszternek a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei rendőrfőkapitány, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője tett jelentést a határőrizet és az embercsempészés elleni fellépés helyzetéről. A jelentések kitértek a határvédelmi képesség megőrzése érdekében alkalmazott intézkedésekre, melyeket az újonnan megjelenő és elterjedő módszerek követeltek ki. Ezek közül részletesen ismertették a miniszterrel a vasúti konténerekben egyre növekvő számban megbújó illegális migránsok konténer kivágásos technológiáját, és az annak felderítésére alkalmazott eszközt. Elemezték az illegális migráció minden tekintetben növekvő statisztikai adatait, többek között rámutatva arra, hogy jelentős változás tapasztalható az illegális migránsok állampolgárságának alakulásában. Jelentették, hogy 16 ország embercsempészei - az elfogott legidősebb csempész 72 éves volt - 47 ország állampolgárait próbálták meg jogellenesen az Európai Unió területére csempészni. A jelentéstételeket követően a tárcavezető a Bácsalmási Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központban és a déli határszakaszon személyesen tájékozódott az állomány szolgálati körülményeiről, majd feladatszabó értekezletet tartott.

Kép letöltéseFotó: BM

Az országos rendőrfőkapitány hozzászólásában - egyebek mellett - kijelentette: a magyar rendőrség eleget tud tenni Magyarország schengeni határvédelemre vonatkozó vállalásainak. Dr. Balogh János r. altábornagy leszögezte azt is, hogy a rendőrségnek továbbra is feladata a legális határátlépés feltételeinek biztosítása.

Papp Károly r. altábornagy a nemzetközi hírszerzési tapasztalatokra, a FRONTEX elemzéseire hivatkozva kiemelte, hogy a magyar rendőrségnek tartósan kell berendezkednie a migrációs nyomás kezelésére. A Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója - többek között - arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy kizárólag komplex intézkedések eredményezhetnek sikert a határőrizet és az embercsempészés elleni fellépés területén.

Kép letöltéseFotó: BM

A belügyminiszter összegzése szerint a rendőrség jól vizsgázott határaink védelmében, áldozatvállalását a társadalom elismeri. A rendőrség bemutatott eredményei megerősítik korábbi tapasztalatát, amely szerint a rendőri szervek, a honvédség erői és a polgárőrség együttműködése kiváló. Dr. Pintér Sándor ugyanakkor szorgalmazta, hogy ebbe az együttműködésbe vonjanak be minél több, az érintett határszakaszokon jelen lévő személyt, szervezetet.

Kép letöltéseFotó: BM

A tárcavezető elvárja a helyi szakértők jelenlétét abban az értékelő-elemző munkában is, amely a fővárosban történik, mert mint kifejtette, a helyismeret nélkülözhetetlen ezen a területen. Ahogy indokoltnak tartja az ország más területein szolgálatot ellátó bevetési egységek időszaki határra vezénylését is, mert a rendőröknek így lehetőségük van előzetesen ismereteket szerezni egy későbbi feladatellátás körülményeiről. A miniszter jelezte az értekezleten résztvevőknek, hogy további eredményeket vár a drónok alkalmazásától, s feladatul szabta a máshol már bevezetett határvédelmi technikai lehetőségek felkutatását, alkalmazhatóságuk vizsgálatát.

(Belügyminisztérium)