A kormány mintegy 3,4 milliárd forintnyi adósság átvállalásával megadta a lehetőséget Salgótarján önkormányzatának, hogy rendbe tegye a működését és pályázatokon indulva fejleszthesse a települést - mondta Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár csütörtökön Salgótarjánban, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ahhoz, hogy a kormány és a települések együtt tudjanak működni, mindkét fél akarata, szándéka szükséges, az együttműködés minimuma pedig az, hogy egy önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően gazdálkodik, a törvényekben jelzett határidőre ellátja a feladatát.

Egy város életében a működés, fejlesztés szempontjából a legfontosabb helyi jogszabály a költségvetés, ezért "hiteltelen az a városvezetésre törekvő ember, aki nem képes arra, hogy a jogszabályi határidőknek megfelelően beterjessze a költségvetést" - fogalmazott az államtitkár arra reagálva, hogy az időközi polgármester-választás előtt a város közgyűlése még nem fogadta el a 2016. évi büdzsét.

Pogácsás Tibor hangsúlyozta, hogy Salgótarján önkormányzata működőképes, mert a polgármester halála óta az alpolgármester (Fekete Zsolt, a baloldal polgármesterjelöltje) látja el a polgármesteri feladatokat, "tehát ő a felelőse annak, hogy a városnak nincs költségvetése".

"Az, aki a költségvetést rövid távú politikai, kampányérdekek miatt elodázza, pénzügyileg veszélyezteti a város működését, közvetlenül pénzügyi kárt is okoz, hiszen csak külső forrásból, adott esetben hitelből fedezhető az a kiesett hiány, amit a jogszabályok miatt a város nem kaphat meg" - mondta az államtitkár.

Véleménye szerint Salgótarján 2010 óta minden segítséget megkapott a kormánytól, hogy ki tudjon lábalni abból a helyzetből, amelybe a baloldali kormányzás alatt került. Mint mondta, évről évre jelentős forrásokat biztosítottak a működés kiegészítésére, tavaly is több mint 160 millió forintot kapott a város működésre a törvény szerint járó normatívákon felül kiegészítő, rendkívüli támogatásként.

Pogácsás Tibor a sajtótájékoztatón arra biztatott mindenkit, hogy olyan jelöltet támogasson, aki azon túl, hogy a jogszerű és szakszerű működtetést helyreállítja a városban, megtalálja a kormányzattal az együttműködést, abban érdekelt, hogy "együtt, közösen virágoztassuk fel Salgótarjánt".

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje arról számolt be, hogy szerdán rendőrségi feljelentést tett, mert a Fekete Zsoltot támogató közösségi oldalon a személyét érintő fenyegetés jelent meg, amely bejegyzéstől Fekete Zsolt nem határolódott el, és az oldal moderátorai sem tettek semmit a hozzászólások eltávolítása érdekében.

Salgótarjánban február 28-án tartanak időközi polgármester-választást, mert novemberben meghalt Dóra Ottó, a nógrádi megyeszékhely 2014-ben megválasztott szocialista polgármestere.

(MTI)