Olyan projektet indít a Belügyminisztérium, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy két-három éven belül megújuljon az önkormányzati irányítás - mondta Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára szerdán Budapesten.

A tárca Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II. projektjének nyitórendezvényén az államtitkár kiemelte: a projekt alapvetően három kutatási témát ölel fel, amelyek révén szeretnének belelátni az önkormányzatok működésébe. Ezek a témák az együttműködés, a településfejlesztés eszközei, valamint az információ feldolgozása és hasznosítása.

Pogácsás Tibor kifejtette: uniós támogatással valósul meg a program, amely az önkormányzati rendszer működésének, az önkormányzatok fejlesztéseinek, elképzeléseinek figyelemmel kísérésével foglalkozik. Az önkormányzat működésének célja a település életének, fejlődésének szervezése, és bár az önkormányzatban a politikai döntéshozatal mechanizmusai is érvényesülnek, az alapvető cél a lakosság kiszolgálása - tette hozzá.

Mint mondta, e cél elérésében nemcsak politikai, helyi politikai szempontok érvényesülnek, hanem menedzsment feladatokat is teljesíteni kell, és az ideális e két oldal összehangolása.

Az államtitkár szerint a most induló projekt - más, hasonló programokkal együtt - segítheti az önkormányzati irányítás megújítását, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy a helyhatóságok a kutatások révén tisztán leírható folyamatok felmutatásával érdemibb tárgyalásokat folytathassanak a kormánnyal.

Az Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II. kiemelt projekt stratégiai célja hozzájárulni a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakításához. A projekt keretében kutatási programokat hajtanak végre az együttműködési, koordinációs mechanizmus kiterjesztésére a 2014-2020-ban megvalósuló helyi önkormányzati fejlesztéseket érintően. A gyakorlati megoldások feltárása, feldolgozása, az önkormányzati szinteknek megfelelő eszközök kidolgozása révén a projekt hozzájárul a közszolgáltatások megújításához a településeken.

(MTI)