Idén is 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Pogácsás Tibor felidézte: a kormány 2011-ben döntött az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról, és 2014-ig több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam. Ezzel egyidejűleg arról is határoztak, hogy az 1176, hitelfelvétel nélkül gazdálkodó önkormányzatnak létrehoznak egy 50 milliárd forintos fejlesztési keretet, amelyet 2014 óta évről évre meghirdetnek.

Hozzátette, a lakosságszámtól függ, hogy egy-egy önkormányzat mekkora támogatást kap. A pályázat egyszerű, nem igényel pályázati szakértőket. Példaként említette, hogy a támogatás önkormányzati utak, járdák, épületek felújítására, de akár vízelvezetésre, csatornahálózat építésére, településfejlesztésre is fordítható.

Kitért arra: az elmúlt évek tapasztalatai alapján több önkormányzat megvásárolandó ingatlanra szerette volna a pénzt felhasználni, erre eddig nem volt lehetőség, de a tervek szerint az év folyamán a költségvetési törvény módosulásakor ezt a lehetővé teszik.

Pogácsás Tibor azt mondta: az önkormányzatok augusztus 31-éig adhatják le pályázati igényüket, a források elosztásáról pedig november 15-éig egy tárcaközi bizottság javaslatára a belügyminiszter dönt.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha az adott beruházás építési, illetve létesítési engedélyhez kötött, akkor az önkormányzatoknak ezzel rendelkezniük kell, csak akkor tud velük szerződést kötni a tárca és csak így tudják felhasználni a forrásokat.

Az államtitkár egy másik pályázati forrásról is beszélt: idén 5 milliárd forintos keretet szánnak az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Ez a pályázat három részből áll, és új elem, hogy az önkormányzatok együttesen valamennyire nem pályázhatnak. Az útfejlesztés mellett a kötelező feladatot ellátó intézményfejlesztés vagy a sportfejlesztés közül csak az egyik fejlesztésre igényelhető támogatás.

A kötelező önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ingatlanok, létesítmények fejlesztésére - például bölcsődei, óvodai, egészségügyi alapellátást nyújtó létesítmények infrastruktúrájának bővítésére - legfeljebb 30 millió forintot nyerhetnek el az önkormányzatok.

A pályázat második részeként óvodai, iskolai sportterületek, sportlétesítmények, utánpótlás-sportlétesítmények felújítására, fejlesztésére lehet pályázni, erre a célra legfeljebb 20 millió forintot kaphatnak az önkormányzatok.

A keret harmadik elemeként településmérettől függően belterületi utak, járdák, hidak fejlesztésére lehet pályázni. Ebben az esetben a tízezer alatti lélekszámú települések 15 millió, az ennél több lakosúak 30 millió, a megyei jogú városok 50 millió, a főváros pedig 100 millió forintot kaphat.

A vissza nem térítendő támogatásra június 2-áig pályázhatnak az önkormányzatok, ezekről az első körben augusztus 5-éig döntenek, majd október 26-áig a második körben újabb döntés születhet a fennálló keretről.

Pogácsás Tibor felhívta a figyelmet arra, ennél a pályázatnál is szükséges, hogy az önkormányzatok rendelkezzenek a szükséges engedélyekkel a forrás felhasználásához.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI, Belügyminisztérium)