Ebben az évben 10 milliárd forintot fordított a Belügyminisztérium az önkormányzatok fejlesztésére, ötmilliárdot tüzelőanyag-támogatásra és 10 milliárd forintot az önkormányzatoknál foglalkoztatottak bérkiegészítésére - mondta a tárca önkormányzati államtitkára 2019. október 10-én megtartott sajtótájékoztatóján.

Pogácsás Tibor felidézte: a BM idén az önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményének emeléséhez 10 milliárd forintot biztosított összesen 1086 önkormányzatnak. Ez az önkormányzati tisztviselők esetében 20 százalékos béremelést tett lehetővé.

Hozzátette: a tárca 2011 óta működteti a szociálistüzelőanyag-támogatás pályázati rendszerét, ezzel segítve az ötezer lakosnál kisebb településeken élőket. Az idei, ötmilliárd forint keretösszegű pályázaton 2358 település nyert vissza nem térítendő támogatást keménylombos és lágylombos tűzifa, illetve barnakőszén vásárlására.

Kiemelte, hogy a pályázatot ebben az évben korán kiírták és ezért korábban is tudtak eredményt hirdetni, így a nyertes önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy decemberig eljuttassák a tüzelőanyagot a rászorulóknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak helyi rendeletben kellett szabályozniuk a jogosultak körét, a felhasználás módját.

Pogácsás Tibor szólt arról is, hogy idén 614 önkormányzat nyert a BM fejlesztési pályázatán, összesen 10,1 milliárd forint értékben. Az önkormányzatok kötelező feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására, sportlétesítmény-fejlesztésre és belterületi utak, hidak és járdák felújítására pályázhattak. A legnépszerűbb pályázati cél a belterületi utak, hidak, járdák felújítása volt.

Az államtitkár azt mondta, a pályázat azért népszerű az önkormányzatok körében, mert egyszerű az eljárás, egyszerűbb az elszámolás és a támogatás kisebb felújításokra is felhasználható, amelyekre az önkormányzatoknak egy évük van.

(MTI, Belügyminisztérium)