Kormányzati támogatással, megközelítőleg 105 millió forintból vált korszerűbbé és tágasabbá a Német Nemzetiségi Óvoda Vaskút-Bátmonostoron. A felújítást abból a forrásból finanszírozta az önkormányzat, amelyet az el nem adósodott települések számára különített el a Belügyminisztérium. A beruházást Zsigó Róbert, Baja és térsége egyéni országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára adta át 2016. november 24-én.

Lezárult az adósságkonszolidációban nem érintett települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatását célzó többéves program, melynek keretében 2014 óta 43 milliárd forintot kapott csaknem 1200 település. Idén Pintér Sándor belügyminiszter döntése értelmében 1139 települési önkormányzat kapott összesen több mint 22 milliárd forint fejlesztési célú támogatást - hangzott el Dr. Dukai Miklós beszédében az átadáson. A helyettes államtitkár az önkormányzati rendszer megalakulása óta eltelt időszak legnagyobb tőkejuttatásának nevezte a lezárult programot, és azt hangoztatta, hogy a támogatásoknak köszönhetően stabilizálódott az önkormányzatok működése.

Kép letöltése

Zsigó Róbert az ünnepélyes átadáson elmondta: 2014-ben és 2016-ban megközelítőleg 450-450 millió forintot kapott a térség 11 települése, amiből több jelentős beruházás is megvalósulhatott.

Vaskút 2015-ben 112 millió, idén pedig ismét 112 millió forint fejlesztési támogatáshoz jutott, amelyből mintegy 105 millió forintot fordítottak az óvoda átalakítására. A forrás másik részéből az elhasználódott, tönkrement járdák jelentős részét szeretné majd felújítani a község.

A vaskúti óvodában mostantól modernebb, szebb körülmények között tölthetik mindennapjaikat a gyerekek, az itt dolgozók pedig méltóbb körülmények között végezhetik munkájukat – mondta a beruházásról a térség országgyűlési képviselője.

A beruházás során külső szigetelést kapott az ingatlan, korszerű ablakokra és ajtókra cserélték az elhasználódott nyílászárókat. Az épület belső terei is átalakultak, kicserélték a villamoshálózatot és a burkolatokat, a régi, elavult kazán helyére pedig korszerű, úgynevezett kondenzációs gázkazán került. Az energetikai korszerűsítés után csökken majd az intézmény fenntartási költsége. A fejlesztési támogatásból egy új épületszárny is épült, ide költözött az egyik csoportszoba.

(Belügyminisztérium)