Október 23-án azokra a magyarokra emlékezünk, akik maguk akartak dönteni a jövőjükről, és akiknek az ország szabadsága és függetlensége mindennél többet ért - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tárca október 23-a alkalmából rendezett ünnepségén.

Kontrát Károly az 1956-os forradalom és szabadságharc 62., a köztársaság kikiáltásának 29. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen arról beszélt: 1956 hősei szuverén, szabad és magyar Magyarországot akartak, amely független más birodalmaktól; olyan országért áldozták fel életüket, amely kiáll magáért és nem mások döntenek sorsáról. Amiért ők harcoltak és meghaltak, "nekünk megadatott, de most mégis újra elveszíthetjük" - tette hozzá.

Az államtitkár szerint ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban. Hangsúlyozta: Magyarországnak a szuverenitása az egyik legfőbb kincse, felbecsülhetetlen érték, és a nemzetért kiállni ma is következetes, nehéz és összetartó munkát igényel.

A magyarok soha nem mondanak le a szabadságról, soha nem törődnek bele annak elvesztésébe. 1956 magyarjai azt üzenik, hogy a nemzeti önazonosság, önrendelkezés és önbecsülés soha nem veszélyforrás, hanem erőforrás a közösség számára - jelentette ki. Leszögezte: "nem hagyhatjuk, hogy helyettünk mások döntsenek" Magyarország sorsáról.

A rendezvényen Kontrát Károly átadta a belügyminiszter által adományozott ünnepi elismeréseket.

Kép letöltéseFotó: BM

Pintér Sándor belügyminiszter 11 tűzoltónak és rendőrnek kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott. A belügyminiszter négy rendőrt, tűzoltót léptetett elő soron kívül; rendőrségi, tűzoltósági, büntetés-végrehajtási főtanácsosi és tanácsosi címet 17-en kaptak. Négyen A köz szolgálatáért érdemjelet vehettek át, 13 belügyi dolgozó pedig emléktárgyat kapott.

(MTI/BM)