A rendőrség az ünnepi időszakban is mindent megtesz az ország, a magyar családok biztonsága érdekében, így változatlan éberséggel és intenzitással biztosítják a határ védelmét - közölte Kontrát Károly.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a migrációs útvonal ugyan most nem Magyarországon keresztül vezet, de ez csak a kerítésnek és a határozott határvédelemnek köszönhető. Ezek nélkül ismét az illegális migráció legfőbb határkapuja lennénk - fűzte hozzá.

A miniszterhelyettes  emlékeztetett, hogy a balkáni útvonalon csaknem 70 ezer migráns próbál eljutni Európába és az előrejelzések szerint Törökország felől újabb migrációs hullám indulhat el. Az államtitkár szerint a mostani "hidegben, fagyban, ködben, mínuszokban" az eddiginél is emberpróbálóbb feladat a határvédelem, ezért a magyar emberek nevében is megköszönte a rendőrök helytállását, a hazáért tett szolgálatukat. Elmondta, hogy a kormány továbbra is minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a rendőrök eredményesen el tudják látni feladatukat.

Kontrát Károly arra is kitért, hogy a kormány megtartotta a béremelésre tett ígéretét, eszerint 2015-től 2019 januárjáig átlagosan 50 százalékkal nő a rendőrök bére.

Kérdésre válaszolva az államtitkár azt közölte, hogy 15 rendőr sérült meg az elmúlt napok erőszakos tüntetésein, mielőbbi felépülésük érdekében a BM mindent megtesz. Kontrát Károly elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tüntetéseken az ellenzék tudatos, erőszakos provokációkkal támadja a magyar rendőröket.

(MTI; Belügyminisztérium)