Öt új rabszállítót kapott a büntetés-végrehajtás (bv), a járműveket hétfőn adta át Tasnádi László rendészeti államtitkár a szervezet központi anyagellátó raktárában Budapesten.

Tasnádi László köszöntőjében arról beszélt, hogy a büntetés-végrehajtás szerepe 2010 óta felértékelődött, a technikai eszközfejlesztés pedig nem áll meg a mostani átadással. Hozzátette: a fogvatartottak intézeten kívüli munkavégzése esetén például tervezik, hogy alkalmazzák a házi őrizet során már használt elektronikus nyomkövetőt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint az öt új, nagy befogadóképességű jármű mintegy 250 millió forint értékű beszerzésével, az összes járművüket tekintve 908 fogvatartott egyidejű szállítására nyílik lehetőség.

Bárándi Gyula, a BVOP műszaki és ellátási főosztályának vezetője ismertette: a fogvatartottak szállítása a legnagyobb biztonsági kockázatot jelentő tevékenysége a büntetés-végrehajtásnak, évente több mint 85 ezer szállítást végeznek. Az eddigi 46 nagy befogadóképességű szállítójármű átlagéletkora meghaladja a 15 évet, a buszok döntően 1995 és 1997 között kerültek forgalomba.

Az új, Renault Tornádó típusú járművek 42 ember szállítására alkalmasak, környezetkímélő Euro 6-os motorral és LED világítású utastérrel rendelkeznek. A személyi állomány munkakörülményei is javulnak az új gépjárműveken, a klímás vezetőfülke mellett egy kisméretű, beépített hűtőszekrény is helyet kapott a gépkocsikon, ez az egész napos szállítások során jelent segítséget.

A fogvatartottak részére az ombudsmani ajánlásoknak megfelelően kétpontos biztonsági övek és a megnövekedett csomagtér jelent újítást a régi járművekhez képest. Az új rabszállítókon a mozgáskorlátozott elítéltek szállítása is megoldott.

Az öt gépjármű a fővárosi, a pécsi, a kaposvári, a nyíregyházi és a szegedi börtön munkáját fogja segíteni.

A büntetés-végrehajtás tájékoztatása szerint decemberig további három szállítójárművet vesznek át.

(MTI)