Díszdoktorrá avatták Prof. Dr. Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét 2018. november 12-én Voronyezsben, a Nyikolaj Burdenko Állami Orvostudományi Egyetem 100. évfordulójára megrendezett ünnepségen.

A ceremónia után az EMMI minisztere megbeszélést folytatott A. V. Guszev voronyezsi kormányzóval. A találkozón a két fél egyeztetett többek között a medikusképzésben történő további együttműködésről, az ösztöndíjak odaítéléséről, valamint a képzések kölcsönös támogatásáról.

Megegyeztek abban is, hogy bővített egyetemi jegyzetekkel, tankönyvekkel segítik a hallgatókat, és folytatják a diákcsereprogramokat. Célul tűzték ki konferenciák, továbbképzések rendezését egyetemi hallgatók és végzett orvosok számára egyaránt, ezzel a kezdeményezéssel is szorgalmazzák a folyamatos orvos szakképzést és a közös gyakorlati tevékenységet.

Kép letöltéseFotó: Bartos GyulaAz onkológiai oktatásban való együttműködés mélyítése érdekében magyar kezdeményezésre egy olyan onkológiai iskolát terveznek létrehozni Közép- és Kelet-Európa számára, amelynek a központjai Budapesten, Moszkvában és Voronyezsben lennének.

A tárgyaláson elhangzott, hogy magyar-orosz, közös kutatásokra nyílik lehetőség, amelyek a legmagasabb technikai színvonalon valósulhatnak meg.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

Az orosz és a magyar rektori konferencia találkozásáról is egyeztettek, amelyre Budapesten kerül majd sor, ami azt jelenti, hogy minden tudományág területére ki lehetne terjeszteni az együttműködést. Többek között nagyon jelentős tudományos eredményhez juthatnánk közös régészeti és archeogenetikai kutatások révén, mely mind a két nemzet számára fontos.

(EMMI)