Az RTL Klub egyik híradós anyagában elhangzottakra hivatkozva számos médiumban valótlan állítás jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát és annak vezetőjét illetően. A RTL Híradó kedd esti adásában, a karácsonyi vásárokról szóló riportban valótlanul állították, hogy az EMMI vezetője, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter szerint a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére is meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az EMMI minisztere nem mondta és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága sem írta le egyetlen dokumentumban sem, hogy a karácsonyi vásárokat meg lehet tartani. Erről nem is az EMMI minisztere hivatott dönteni. Az Operatív Törzs minden lehetőség számbavételének szándékával a közelmúltban feladatul szabta a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Ezt a feladatot az NNK el is végezte, készített egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatosan azonban – számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével – majd az Operatív Törzs fog döntést hozni.

A valótlan állítás sugárzása miatt az EMMI felszólította az RTL Klubot helyreigazítás közlésére, és helyesbítésre kéri valamennyi médiumot, amely átvette az RTL álhírét.

(EMMI)