Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára leplezte le az Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban rendezett ünnepségen a felújított Symporus mitrhaeum-nál elhelyezett emléktáblát, abból az alkalomból, hogy a római kori épületegyüttest az idén 25 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatásával újították fel.

A konferenciával egybekötött emléktábla avatást a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma kezdeményezte. A Kollégium az elmúlt öt esztendőben mintegy három milliárd forint értékben támogatott olyan pályázatokat, amelyek a múlt örökségének megőrzését és a jövő nemzedékének való továbbörökítését célozza.

A közigazgatási államtitkár szerint a Nemzeti Kulturális Alap az elmúlt huszonöt esztendőben a hazai és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának legmeghatározóbb intézménye, ezért a benne rejlő tartalékok még hatékonyabb kiaknázása érdekében, szükségesnek mutatkozik a működési mechanizmus áttekintése, új működési, támogatási struktúra kialakítása. Az ünnepélyes emléktábla avatást – amely része a Nemzeti Kulturális Alap létrejöttének negyedszázados évfordulója alkalmából rendezett „25 év – 25 nap – 25 esemény” elnevezésű fesztiválnak – ugyancsak az Alap támogatta.

Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban látogatható Symporus mitrhaeum jelentősége abban van, hogy az eredeti helyén bocsátja a látogatók elé az Aquincumi Múzeum kőemlékeinek egyik legszebb darabját, a Mithras kultuszszobrot. Az új kiállítóhely továbbá lehetőséget nyújt arra is, hogy Aquincum vallási életének egy különleges, s egy időszakban nagyon is népszerű, de titokzatos kultuszába bepillanthassanak az érdeklődők.

(EMMI)