Történelmi múltunk megismerése mellett a közigazgatás működésének is fontos segítői a levéltárak – mondta szeptember 9-i köszöntőbeszédében Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Magyar Levéltárosok Egyesületének „Levéltár és turizmus, Levéltár és közigazgatás” címmel megrendezett gyulai vándorgyűlésén.

A közigazgatási államtitkár előadásában kiemelte, hogy a levéltárak történelmi múltunk megismerésének megkerülhetetlen intézményei. Kulturális és tudományos küldetésükön túl ugyanakkor a közigazgatás működésének, valamint az állampolgárok jogérvényesítésének is fontos segítői.

Latorcai Csaba előadásában kitért a közigazgatás folyamatban lévő digitális átállására, a levéltárak közigazgatásban való szerepvállalásának fontosságára. A cél az elektronikus ügyintézés szintjének növelése, a teljes körű elektronikus ügyintézés megvalósításáig – hangoztatta. Az államtitkár a levéltárak fontos feladataként jelölte meg továbbá az iratképző szervek részére nyújtott szaktanácsadást, és az ezzel kapcsolatos iratkezeléssel járó munka támogatását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus ügyintézés széleskörű bevezetése a levéltári rendszer egésze számára fontos kihívást jelenthet a jövőben, ezzel szoros összefüggésben pedig valamennyi intézmény esetében meg kell oldani az elektronikus levéltári feladatok ellátásának feltételrendszerét.

A közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a levéltári terület nemzetpolitikai szempontból is kiemelt célkitűzései közé tartozik a levéltári magyarságkutatás, valamint a levéltári pedagógia fejlesztése. A feladatokra a kormány évente 98,82 millió forintot biztosít a Magyar Nemzeti Levéltár részére.

Végezetül szólt a Magyar Nemzeti Levéltár közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó projekt megvalósításáról is, amely program keretében az intézmény mintegy 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt célja az állampolgárok és a közigazgatási intézményrendszer számára nyújtott szolgáltatások egyszerűsítése, elektronizálása és országos kiterjesztése.

(EMMI)