Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára köszöntötte a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség által, a hazai és határon túli középiskolás diákok számára 19. alkalommal meghirdetett Cultura Nostra történelmi vetélkedő legjobban szerepelt tíz versenyzőjét és a győzteseket.

A Cultura Nostra történelmi verseny idén 19. alkalommal került megrendezésre, a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében. Összhangban a kormány döntésével, miszerint 2020 a Nemzeti Összefogás Éve, a versenyzőknek – ezúttal nem szóban, hanem írásban – kellett feldolgozniuk a Trianoni békeszerződés következményeit, társadalmi hatásait.

Dr. Latorcai Csaba köszönetet mondott a vetélkedő szervezőinek, a résztvevő diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak.

Beszédében a közigazgatási államtitkár rámutatott arra, hogy száz évvel az igazságtalanul ránk kényszerített diktátum után, ma büszkén és a jövőbe bizalommal tekintve mondhatjuk: minden nagyhatalmi törekvés, belső árulás, az átélt barna és vörös diktatúra, a levert ’56-os forradalom ellenére, az áhított és elért rendszerváltoztatás minden nehézsége dacára mi magyarok mégis megmaradtunk, és közösen, képesek vagyunk szembenézni a XXI. század kihívásaival.

Nemcsak, hogy megmaradtunk, hanem az elmúlt tíz esztendőben, a kormány által meghozott nagyszabású gazdasági, társadalmi és nemzetpolitikai intézkedéseknek köszönhetően úgy fordulhatunk a XXI. század harmadik évtizedére, hogy elmondhatjuk: az összmagyarság a Közép-Európai térség együttműködésének és fejlődésének motorjává vált.

A nemzetpolitikát érintő intézkedések közül is kiemelkedik a kettős állampolgárságról hozott törvényünk, amelynek alapján mára az 1 millió 100 ezret is meghaladja az új magyar állampolgárok száma. – emelte ki Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

(EMMI)