A kormány legfőbb nemzetpolitikai célkitűzése az előttünk álló években az identitás megerősítése, a magyar családok támogatása és a versenyképesség növelése itt a Kárpát-medencében – mondta Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntőjében a 300 esztendős újratelepítését ünneplő Kunszentmártonban megrendezett „Jászkunság kutatása – 2019” című tudományos konferencián.

Az eseményen a humántárca államtitkára felidézte Kunszentmárton gazdag történelmét, a török hódoltság utáni újratelepítés körülményeit, kiemelve, hogy a romokból újjáépített falu a háromszáz esztendővel ezelőtt Jászapátiból és Jászalsószentgyörgyről érkező családok áldozatos munkájának volt köszönhető, amelynek eredménye jelentős fejlődés lett.

Egy nemzetet csak akkor nem lehet félreállítani, megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik és tisztában van múltjával, egyszersmind van világos jövőképe – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A kormány és a tárca, mint ahogy eddig is, úgy ezután is az identitás megerősítése, a magyar családok támogatása és az ország, valamint a Kárpát-medence versenyképességének növelése érdekében fog dolgozni.

A 2020-as esztendő költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz. Jelentős összeget, több mint 2200 milliárd forintot fordítunk a magyar családok támogatására, megerősítésére azért, hogy minél több magyar gyermek megszülethessen, ami elengedhetetlen nemzeti identitásunk, vallásunk, anyanyelvünk és kultúránk megtartásához, megerősítéséhez – emelte ki Latorcai Csaba.

Kunszentmárton 2019-ben ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját, amelynek mottója: „a múltból táplálkozunk, a jelenben élünk, a jövőt építjük”.

(EMMI)