Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten fontosnak tartja és programjaival támogatja a fiatal korosztály rendszeres sportolását, egészséges életmódra nevelését – mondta köszöntő beszédében dr. Latorcai Csaba, a humántárca közigazgatási államtitkára a Magyar Diáksport Szövetség által Budapesten rendezett HIPE 2018 Nemzetközi Testnevelési Konferencián.

Az államtitkár kiemelte: az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága 2016 őszén indította el a HISZEK Benned! Sport Programot, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a szabadidősportot, az egészséges életmód széleskörű terjesztését, valamint az utánpótlás-nevelést és a tehetséggondozást. A tárca a programra az idei esztendőben 730 millió forintos támogatást nyújtott.

Latorcai Csaba hozzátette: a versenyszerűen sportoló, vagy sportolni szándékozó diákoknak a sportegyesületek biztosítanak lehetőséget, amelyek az országos sportági szakszövetségek utánpótlás-nevelési programjain keresztül, illetve a 2013. évben bevezetett Kiemelt Sportágfejlesztési Program keretében részesülnek állami támogatásban.

A Héraklész és Sport XXI. programokra az idei esztendőben több mint 1 milliárd Forint állami támogatást biztosít a kormány, mintegy 24 sportágban – emelte ki beszédében dr. Latorca Csaba.

Az állami szerepvállalás mellett fontos az is, hogy a szülők és a pedagógusok személyesen is példát mutatva, kivegyék részüket a jövő nemzedékének egészséges életre és a sportolás szeretetére való nevelésében – húzta alá beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Dr. Latorcai Csaba.

A rendezvényen Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy a gyermekeinkhez való kötődés elmélyítésének egyik eszköze, ha a szabadidőt aktívan, családi körben töltjük. Ezt a célt szolgálja az idei Családok éve és azok a programok, ahol az egészen pici gyermekektől kezdve a nagyszülőkig, mindenki számára lehetőséget biztosítunk a családoknak a minőségi, közös idő eltöltésére. „Örömömre szolgál, hogy egy kiemelt európai uniós projekt is segíti a családok egészségmegőrzését” – mondta Beneda Attila, aki hozzátette, fontos, hogy a szülők példát mutassanak a gyermekeinek és közös társadalmi ügy lehessen a családok jól-léte. Ehhez szükséges azoknak a szakembereknek a munkája, akik aktívan részt vesznek az egészségtudatosság társadalmi szemléletformálásában.

(EMMI)