A kormány támogatja az Országos Széchényi Könyvtár mint a nemzet könyvtárának informatikai fejlesztését, amelynek célja, hogy a 21. században egyre gyarapodó online kulturális örökséget is megőrizzük.

A projekt célja többek között az, hogy megteremtse a magyar internetoldalakon közzétett kulturális örökség részét képező tartalmak minél teljesebb, széleskörű megőrzésének lehetőségét. Ennek érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogszabály-tervezetet készít – jelentette be Dr. Latorcai Csaba, a humántárca közigazgatási államtitkára az Országos Széchényi Könyvtár által rendezett „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” című szakmai napon.

A rendezvény áttekintést adott a kormány által támogatott, év végén záruló Országos Könyvtári Rendszer programon belül zajló webarchiválási pilot projekt tapasztalatairól, eredményeiről.

Az eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára elmondta: az elmúlt években elvégzett munka eredményeként mára a különböző szakmai területek, különösen a könyvtárak szakemberei között konszenzus van a tekintetben, hogy a nyomtatott dokumentumokhoz hasonlóan szükség van az interneten keletkező tartalmak összegyűjtésére, tárolására és visszakereshetőségére.

Ahhoz, hogy ez a cél maradéktalanul megvalósuljon, a Kormány az Országos Széchényi Könyvtár informatikai rendszerének stabilizálása, fejlesztése érdekében 7,5 milliárd forintot, a fejlesztés eredményeként létrejövő informatikai rendszer működtetésére, valamint fenntartására a 2017. évi költségvetés terhére pedig 1,1 milliárd forintot, továbbá az idei évtől beépülő jelleggel 1,37 milliárd forint forrást biztosít – emelte ki a szakmai napot megnyitó beszédében a humántárca közigazgatási államtitkára.

(EMMI)