Dr. Danku Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára „Digitális tudatosság – Mi a feladatunk a járványhelyzetben?” címmel tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kétnapos szakmai konferenciáján, amely az internet hatását vizsgálta a gyermekekre és a fiatalokra.

Dr. Danku Csaba előadásában kiemelte: az internet jövőjét illetően a magyar polgárok egyértelmű álláspontja az, hogy a világháló legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, segítse az oktatást és a fiatalokat, és ne jelentsen fenyegetést gyermekeink biztonságára.

A digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése, hogyan tudjuk, különösen a fiatalok hogyan tudják az internetet biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni.

A Kormány mindezekre reagálva a Digitális Jólét Program keretében létrehozta Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiáját és Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját.

A helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia legfőbb célja, hogy az eddigieknél hangsúlyosabban érvényesüljenek a gyermekek védelmét szolgáló szabályok és intézkedések. Másrészt a Digitális Jólét Program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy mindenki a digitalizáció nyertesévé válhasson, és elkerüljük a társadalom digitális megosztottságát.

A Kormány elsősorban a tudatos internet- és eszközhasználat ösztönzésével védi az internetező gyermekeket, a velük foglalkozó szakembereket és pedagógusokat pedig szakmai anyagokkal, információkkal, tájékoztatással és képzésekkel támogatja – hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét előadásában Dr. Danku Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára, hangsúlyozva a szülői felelősség fontosságát is.

(EMMI)