Történeti örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékekként kell tekintenünk, hanem kultúránk komplex továbbörökítőjeként is – mondta ünnepi beszédében Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a felújított Kondorosi Csárda Múzeum átadási ünnepségén. Az 1740 körül épült, majd 1784-ben újjáépült, s most a XXI. század harmadik évtizedének küszöbén megújult Kondorosi Csárda népszerű volt egykor a betyárok körében, gyakran megfordult itt Rózsa Sándor is.

Kondoros város, valamint Békésszentandrás és Csabacsűd önkormányzata turizmusfejlesztésre nyújtott be közös pályázatot. A települések konzorciuma 365 millió forint támogatást nyert el, amelyből a Kondorosi Csárda korszerűsítése 62 millió forintot tett ki. Ebből az összegből megújult a védett épület homlokzata, belső falfelületei, modern padlófűtést alakítottak ki, valamint a Csárda Múzeumban található „Betyárok rohama a szabadság-harcban” című festmény restaurálása is megvalósult, így Mihály Árpád és Cs. Pataj Mihály alkotása immár teljes pompájában látható.

Dr. Latorcai Csaba beszédében kiemelten is szólt arról, hogy hazánk csodálatos természeti értékekkel, vonzó turisztikai célpontokkal rendelkezik, bármerre is induljunk el az országban. Az Őrségtől az Alföldig, a Balatontól a Tisza-tó természeti és vízvilágáig megannyi csoda várja a belföldi turizmusra fogékony honfitársainkat. Itt az ideje annak, hogy minél többen, minél gyakrabban fedezzük fel Magyarország egyedülálló természeti, műemléki, idegenforgalmi adottságokkal rendelkező térségeit.

A Magyar Kormány ezért is kezeli kiemelten a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot, az egyházi műemlékek, a határon túli épített kulturális értékeink, a hazai turisztikai, valamint vendéglátáshoz kapcsolódó épített örökségünk fel-, és megújítását – hívta fel a figyelmet Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára a 62 millió forintos állami és Európai Uniós támogatásból felújított Kondorosi Csárda Múzeum átadási ünnepségén.

(EMMI)