A kommunisták – gyávaságukban, és mert tudták, hogy a magyar nép elsöprő többsége elutasítja őket, szovjet szuronyok mögé bújva – Kovács Béla letartóztatásával indították el azt a folyamatot, amellyel rövid idő alatt kiépítették a totális, egy-párti diktatúrát, ahol az ellenszegülők sorsa megfigyelés, üldözés, internálás, kínzás és kínhalál volt. – mondta beszédében Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára Kecskeméten, a Kommunizmus Áldozatainak Magyarországi Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

Az államtitkár az emléknapon kiemelte: Magyarország Kormánya olyan emlékezetkultúrát tart kívánatosnak, amely törekszik a méltó megemlékezésre a XX. századi diktatúrák valamennyi áldozatára. Ennek jegyében hirdették meg 2015-ben a Szovjetunióba Hurcolt Politikai Foglyok és Kényszermunkások Emlékévét is.

Latorcai Csaba hozzátette: túlmutat ugyanakkor az emlékév eseményein a kormány azon intézkedése, amelynek köszönhetően a politikai rehabilitációs ellátások valamennyi jogcím és jogosult vonatkozásában emelkedtek. Az ellátások rendezésével a kabinet régi kötelezettségének tett eleget azokkal szemben, akik akár a náci, akár a kommunista diktatúrában politikai nézetük, faji, vallási hovatartozásuk miatt, vagy az 1956-os forradalomban vállalt helytállásukért üldöztetést voltak kénytelenek elszenvedni, személyes szabadságukat korlátozták.

A kommunizmus áldozatainak vértanúsága volt a záloga annak, hogy Hazánk immár csaknem harminc esztendeje, szabadságban élhet. A jövőnket ugyanakkor nagyban befolyásolja a májusi Európai Parlamenti választás kimenetele. A választások tétje az, hogy Magyarország megmaradjon magyarnak, Európa európainak – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Dr. Latorcai Csaba.

Az Országgyűlés a Millennium évében hozott határozatot arról, hogy minden esztendő február 25. napja, Kovács Bélának, a Kisgazdapárt főtitkárának, országgyűlési képviselőnek a szovjet kommunisták által 1947-ben ezen a napon történt elrablására emlékezve, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja.

(EMMI)