Az értelmiség szerepe minden térségben kiemelkedő, a társadalom, a gazdaság és a kultúra fejlődésében is kulcsszerepet játszik. Egy felsőoktatási intézmény egy földrajzi terület, vagy egység értelmiségi megtartóerejéhez nélkülözhetetlen, és ez kimagaslóan igaz a vidéki felsőoktatási intézményekre. – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára a 2018/2019-es tanévet az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán.

A munkaerő-piaci igényekre való rugalmas reagálás, a gazdasági szereplők közvetlen bevonása az oktatásba egy élénkülő gazdasági, kulturális környezetben – mint amilyen a magyar is – a minőségi fejlődés garanciája. Szükség van tehát felkészült, elhivatott pedagógusokra, magasan kvalifikált orvosokra, jól képzett mérnökökre, informatikusokra, agrár-szakemberekre. – hangsúlyozta a minisztérium közigazgatási államtitkára évnyitó köszöntőjében.

Kiemelte, hogy a felsőoktatásban kitűzött célok elérése érdekében, szükséges és elengedhetetlen volt az oktatók, kutatók, tanárok bérének rendezése és emelése is. A felsőoktatási dolgozók bére 2016 és 2018 között átlagosan 27%-kal emelkedett.

A magyar felsőoktatás elkötelezett a minőség mellett. A minőségi felsőoktatás pedig a kiművelt emberfők forrása. A Magyar Kormány elhivatott ebben a munkában és partnerként tekint mind a felsőoktatásban tanulókra, mind pedig azokra, akik élethivatásnak tekintik azt, hogy kiművelt emberfőket oktassanak és versenyképes tudást, valamint szakmát adjanak kezükbe, szolgálva Magyarország és polgárainak jólétét, boldogulását – húzta alá tanévnyitó beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

(EMMI)