A régészet és az ország, valamint a nemzet számára kiemelt fontossággal bíró egyes nagyberuházások, valamint az ezekhez kapcsolódó megelőző régészeti feltárások kéz a kézben járnak.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításának köszönhetően felgyorsult az ez irányú feltárási folyamat – mondta megnyitójában Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett régészeti szakmai konferencián és kiállításon

Latorcai Csaba beszédében kiemelte: nemzeti értékeink, műemlékeink megőrzése és a jövő generációinak való továbbörökítése érdekében szükség van az egyén, a közösség és a kormány közös felelősségvállalására, ezért az EMMI minden olyan folyamatot támogat, amely az értékmegőrzés révén hozzájárul e közös nemzeti feladathoz.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény 2017. évi módosításával, 2018. április 1-től a Magyar Nemzeti Múzeum feladata lett a nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti feltárások szerződéskötéseinek koordinálása, valamint szükség esetén egyes megelőző feltárások elvégzése is.

Ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum e feladatait elláthassa, kormányhatározat rendelkezik a szükséges 886 millió forint biztosításáról.

A közigazgatási államtitkár beszédében köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság által elvégzett munkáért, amelynek eredményeképpen tavaly 130 ezer m2 régészeti lelőhelyet tártak fel és az Igazgatóság 92 nagyberuházáshoz kapcsolódóan végzett koordinációt.

Latorcai Csaba külön kiemelte a Miskolc-Kassa között épülő M30-as autópálya megelőző régészeti feltárásainak érdekében végzett eredményes munkát. Ez a projekt lehetőséget adott a múzeumnak arra is, hogy az egymáshoz igen közel elhelyezkedő régészeti lelőhelyeken dolgozó, többnyire fiatal pályakezdő régészek megfelelő gyakorlatot és tapasztalatot szerezzenek ahhoz, hogy ezt követően az ország bármely területén kamatoztatni tudják a megszerzett tudást.

A szakmai konferenciához interaktív kiállítás is kapcsolódik, amely a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság tavalyi tevékenységét mutatja be „12 régész történet” címmel.

(EMMI)