Farkas Bertalan 1980-as űrutazását és a ’89-es temesvári eseményeket bemutató kiállítás nyílik a szentesi Koszta József múzeumban – jelentették be az intézmény sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A közigazgatási államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a két tárlatot a humántárca a Nemzeti Kulturális Alapból 6,5 millió forinttal támogatta. Ugyanakkor a Koszta József Múzeum az elmúlt esztendőkben, további 7,3 millió forint támogatásban részesült, szintén az Alap terhére.

Latorcai Csaba utalt arra is, hogy amíg 2010-ben a központi költségvetés 172 milliárd forinttal támogatta a kulturális ágazatot, ez az összeg a 2020-as büdzsében már 578 milliárd forint lesz, amely pedig arányaiban európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás Európa sokszínűségéhez. S mert valljuk, hogy a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Magyarország kormánya ennek szellemiségében az egyén, a közösség és saját felelősségvállalására támaszkodhat együttesen. A minket követő generációk számára kulturális örökségünk továbbadásában elkötelezettségünk jeleként minden olyan folyamatot támogatunk, mely az értékmegőrzés által hozzájárul e közös nemzeti feladathoz – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Az 1897 óta működő Koszta József Múzeum időutazásra hívja a látogatókat, amikor megnyílik Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós útját bemutató kiállítás, valamint visszaemlékezhetünk a harminc esztendővel ezelőtti egyszerre megrázó és felemelően hősies temesvári eseményekre.

A két tárlattal a szervezők célja nem titkoltan az, hogy az eddig főként régészeti múzeumként definiált közgyűjteményi és közművelődési intézmény tárja még szélesebbre kapuit a nagyközönség előtt. Alakuljon olyan vonzó közösségi térré, amely a régészeti tematikájú kiállítások mellett más témájú tárlatoknak is helyet biztosít, és mind ezek mellett az intézmény vezetői lehetőséget kívánnak teremteni arra is, hogy az épület műhelybeszélgetéseknek és más kulturális célú programoknak is helyet adjon.

(EMMI)