Galamb Józsefre, a Ford T-modell atyjára emlékeztek Makón, amelynek keretében átadták a kormányzati támogatásból megújult hajdani Ford lerakat homlokzatát, a Ford autómodell falfestményekkel együtt. Az eseményen Dr. Danku Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára mondott köszöntő beszédet.

A Kormány 5 millió forint támogatást biztosított a hajdani Ford lerakat homlokzatának, a Ford autómodell falfestmények restaurálására, ezzel is tisztelettel adózva a város híres szülöttének, Galamb Józsefnek.

Danku Csaba kiemelte továbbá, hogy Magyarország Kormánya az elmúlt esztendőkben számos intézkedéssel támogatja a családokat, a tehetséges és tanulni vágyó fiatalokat, ösztönözte és ösztönzi a vállalkozások fejlődését, versenyképességük emelését és piaci lehetőségeik bővítését.

Példaként említette többek között a Családok Otthonteremtési Támogatását, közkeletű nevén CSOK-ot, amelynek keretében idén július végéig, 148 ezer család részesült támogatásban, 466 milliárd forint, értékben.

A szegény református családba született Galamb József Makóról indult a világhírnév felé. Mérnök, konstruktőr, a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotója volt. Az ő nevéhez is fűződik a Fordson traktor kifejlesztése, amely az első sorozatgyártású, elsősorban nőknek szánt mezőgazdasági gép volt.

Elősegítette, hogy szülővárosában egy Ford autókat, traktorokat, alkatrészeket forgalmazó családi cég jöhessen létre, majd Békéscsabán a nagy keresletre való tekintettel egy lerakat is működött. Szociális érzékenységét dicséri az, hogy ösztöndíjat alapított olyan makói, szegény sorsú diákoknak, akik felső ipari iskolában kívántak tanulni.

(EMMI)