Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára nyitotta meg a Czuczor Gergely és Fogarasi János nyelvtudományi munkásságáról megemlékező konferenciát, amelyet Magyar Nyelvstratégiai Intézet rendezett. Az eseményen bemutatták a Czuczor-Fogarasi „A magyar nyelv szótára” hiánypótló hetedik kötetét.

Az államtitkár beszédében felelevenítette Czuczor Gergely és Fogarasi János páratlan nyelvtudományi munkásságát, amelyet anyanyelvünk fejlesztéséért végeztek a XIX. században. Munkájuk gyümölcse a hatkötetes „A magyar nyelv szótára” lexikon-sorozat, amely hazánk első tudományos igényű, egynyelvű kézi-szótára.

Dr. Latorcai Csaba beszédében hangsúlyozta: Magyarország kormánya kiemelten fontosnak tartja anyanyelvünk ápolását, a magyar kultúra erősítését határainkon innen és túl, erre kiváló példa a 2014-ben alapított Magyar Nyelvstratégiai Intézet. Az Intézetet a kormány azzal a céllal hozta létre, hogy az feltárja és őrizze a magyar nyelv egyedülálló örökségét, hosszú évszázadokat felölelő múltját.

A tárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány alapvető nemzetstratégiai kérdésként tekint a magyar nyelvhasználat mindenkori támogatására, szerte a Kárpát-medencében, ezért is hívta életre a Szülőföldön magyarul elnevezésű programot. Magyarország kormánya ezzel is biztosítani kívánja a magyar nyelv oktatásához és tanulásához elengedhetetlen tankönyvek és taneszközök beszerzésének elősegítését a határon túli családok, oktatási intézmények, tanulók számára.

A vissza nem térítendő támogatásra az idei évben közel 146 ezer határon túli magyar család, oktatási intézmény és tanuló pályázott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 2011-ben a magyar nyelv napjának nyilvánította november 13-át. Az ünnepnap lehetőséget teremt arra, hogy a magyar nyelvet évente egyszer középpontba állítsuk, amikor országszerte különféle kulturális programokkal, megemlékezésekkel ünnepeljük anyanyelvünket – zárta ünnepi köszöntőjét Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár.

(EMMI)