Az idei esztendőben a Szegedi Zsidó Hitközség, Löw Immánuel emlékplakettet adományozott Dr. Latorcai Csabának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának, a Szegedi Új Zsinagóga felújítása érdekében végzett tevékenységéért.

A díjat a hagyományosan minden ősszel megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált lezáró XXIII. Hagyományőrző Izraeli Vacsoraesten adták át a hitközség vezetői.

A közigazgatási államtitkár köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik részt vettek a zsinagóga felújítási munkálataiban és hozzájárultak ahhoz, hogy Szeged város egyik legfontosabb műemléke megújult.

Latorcai Csaba méltatta Lőw Immánuel, a 19. század közepén Szegeden született főrabbi, orientalista, művelődéstörténet író meghatározó szerepét a város társadalmi, vallási életében, valamint a zsinagóga felépítése érdekében kifejtett tevékenységét.

A kormány a jövőben is biztosítja a magyarországi vallási felekezetek, így a zsidó felekezet számára is a közcélú tevékenységet szolgáló és egyéb ingatlanok, a vallási, kulturális örökség értékeinek, a műemlékek és a művészeti alkotások megőrzéséhez, felújításához, illetőleg közfeladatot ellátó kulturális, oktatási-nevelési, szociális célokat szolgáló ingatlanok felújításához, bővítéséhez, valamint egyéb szükséges egyházi építési beruházásokhoz igényelt támogatást – tette hozzá beszédében Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Magyarország Kormánya egymilliárd forintos támogatást biztosított Magyarország második, egyben a világ negyedik legnagyobb zsinagógájának restaurációs munkálataihoz. A Szegedi Új Zsinagóga épülete a magyar szecesszió remeke, Európa egyik legszebb zsinagógája.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)