A kápolnásnyéki Halász-kastélyban nyitotta meg Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára Markó, Mednyánszky, Munkácsy… A 19. század magyar festészete Kovács Gábor gyűjteményében című tárlatát.

Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár köszöntőjében kihangsúlyozta: Magyarország Kormánya számára kiemelten fontos a kultúra ápolása, ezért míg 2010-ben a központi költségvetés 172 milliárd forinttal támogatta a kulturális ágazatot, ez az összeg a 2020-ra már 584 milliárd forint lesz, amely pedig arányaiban európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Az államtitkár méltatta, hogy a 2006-ban létrehozott Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a festői Velencei-tó környékén lévő kulturális örökséget ápolja, gondozza, elősegítve a lokális kulturális élet felpezsdítését és a nívós turizmus fejlődését. A kultúráért munkálkodó egyesületek, alapítványok és lelkes munkatársaik, önkénteseik megbecsülést és tiszteletet érdemelnek, szorgalmuk és elhivatottságuk példaértékű.

Latorcai Csaba köszönetet mondott a tárlat megálmodóinak és megvalósítóinak azért, hogy teljes körűen helyreállított Halász-kastélyban gyönyörködhetünk Munkácsy Mihály és festő kortársai zsenialitásában.

A magyar kormány számára Munkácsy Mihály művészete különös jelentőséggel bír. Hosszas tárgyalások eredményeként került sor arra, hogy a Krisztus szenvedését megörökítő Golgota című festményt megvásárolhattuk és így a trilógia egésze végre a Magyarország tulajdonába került.

(EMMI)