Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára részvételével adták át a Kondoros határában található és az önkormányzat tulajdonában lévő Batthyány-Geist Vadászkastély kertjében 1903-ban épült és idén felújított Jézus Szíve kápolnát.

Kondoros Város, valamint Békésszentandrás és Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be konzorciumi formában „Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken” címmel, amelynek eredményeképpen 31 millió forint, támogatással, újra eredeti szépségében várja a látogatókat és a lelki megújulásra vágyókat a kápolna.

Dr. Latorcai Csaba köszöntőjében kiemelte, hogy a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak hazánk szellemi és lelki megújulásában.

Amikor jövőnkről gondolkodunk, tudnunk kell azt is, hogy minden kormányzati intézkedés mögött ott áll az a gondolat, hogy szabadságunk záloga a keresztény kultúránk megtartása és megőrzése – tette hozzá a közigazgatási államtitkár, majd így folytatta: - Ez a megfontolás vezette és vezeti a jövőben is Magyarország Kormányát akkor, amikor forrásokat biztosítva segítjük elő határon innen és túl templomaink, kápolnáink renoválását. Az elmúlt három költségvetési esztendőben az egyházi örökségvédelemre, szakrális épületek felújítására fordított támogatási összeg – éves szinten – meghaladta a 100 milliárd forintot.

A kormány célja, hogy tovább erősödjenek közösségeink mind az anyaországban, mind pedig Kárpát-medence szerte. Megerősítsük és jövőképet nyújtsunk a nemzet megmaradásának alapját képező, gyermeket nevelő családoknak. Megerősítsük és biztosítsuk a vidék Magyarországa számára a helyben történő érvényesülés lehetőségét. Közös felelősségünk az, hogy megőrizzük és tovább adjuk a magyar vidék értékeit az utánunk jövő generációknak – zárta ünnepi beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Dr. Latorcai Csaba.

A 18. században német földről Magyarországra, Békés megyébe települt Geist család mindig is a katolikus egyház nagy jótevője volt. Közülük is kiemelkedik azonban Geist Gyula, aki többször is jelentős összeget adományozott a kondorosi katolikus templom javára. 1903-ban bekövetkezett halálát követően felesége elhatározta, hogy a kastélykertben sírbolt kápolnát épít férje emlékére.

(EMMI)