Jelentős kormányzati finanszírozásból új épületet kapott Szegeden a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára. Az átadási ünnepségen részt vett és beszédet mondott Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, aki tolmácsolta a tárca vezetőjének, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnak üdvözlő szavait is, amelyben a tárca vezetője méltatta a levéltárak történelmi, történeti és identitásformáló erejét és jelentőségét.

Az államtitkár köszöntőjében utalt arra, hogy jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű feltárása, ápolása és gondos megőrzése a jövő generációi számára, ezért a kormány kiemelten kezelte a szegedi új levéltári épület rekonstrukciós munkálatait, amelyhez mintegy 560 millió forintot biztosított. A teljes felújítási összeg mintegy 700 millió forintot tett ki.

A nemzettudat egyik fokmérője az, hogyan és milyen körülmények között őrizzük és védjük a történelmünk során keletkezett és felbecsülhetetlen értékű iratokat – hívta fel a figyelmet Dr. Latorcai Csaba.

Az egykor a Magyar Televízió Regionális Stúdiójának helyet adó, Kálvária téri épületegyüttes a felújítás és az átalakítás után, 21. századi körülmények között, magas színvonalon képes ellátni levéltári feladatait, ahol 13.480 iratfolyóméter levéltári anyag archiválására van lehetőség, ami megközelítőleg 121.000 levéltári irattároló doboz elhelyezését jelenti.

Hangsúlyozta, szimbolikus, hogy éppen a Magyar Kultúra Napján valósulhat meg az átadás, ugyanis a kézirat szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be 1823-ban Nemzeti Imádságunkat. Büszkeséggel tölthet el mindnyájunkat az, hogy a Csongrád Megyei Levéltár, egyúttal Szeged, Magyarország harmadik legnépesebb városa mától egy megújult épülettel gyarapodott – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Dr. Latorcai Csaba.

(MTI)