Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Baranya megyei Egerágon, a Nemzeti Összetartozás Napjának előestéjén avatott emléktáblát és mondott beszédet a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve.

A közigazgatási államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Magyar Országgyűlés a 2020-as esztendőt a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította. Latorcai Csaba kiemelte, hogy ez a nap és ez az esztendő arra biztat bennünket, magyarokat, hogy higgyünk önmagunkban, mert a legnehezebb történelmi időkben is képesek voltunk a jövőnkre vonatkozóan sikeres válaszokat adni.

A XX. század minden borzalma és a nemzetünket ért megpróbáltatások ellenére, nemcsak megmaradtunk, hanem úgy fordulhatunk a XXI. század harmadik évtizedére, hogy elmondhatjuk: az összmagyarság a Közép-Európai térség együttműködésének és fejlődésének motorjává vált, köszönhetően a Kormány elmúlt esztendőkben meghozott nagyszabású gazdasági, társadalmi és nemzetpolitikai intézkedéseinek.

Ez utóbbi közül is kiemelkedik a kettős állampolgárságról hozott törvény, amelynek alapján mára az 1 millió 100 ezret is meghaladja a visszahonosított magyar állampolgárok száma. A közigazgatási államtitkár beszédében ugyanakkor arra buzdított, hogy legyen a XXI. század a Kárpát-medence népeinek sikeres évszázada, amely az itt élő közösségek önazonosságának megőrzésén nyugszik, és amelynek alapja a kölcsönös tisztelet és megbecsülés.

„Eleink bátor helytállása, cselekvő hazaszeretete erősítsen bennünket abban, hogy nekünk, magyaroknak van jövőnk itt a Kárpát-medencében, amely évezredes otthonunk, s a nemzet összefogása elég muníciót ad ahhoz, hogy sorsunkat magunk alakíthassuk. Ahogy száz évvel ezelőtt is hittünk a magyar feltámadásban, úgy ebben az évszázadban is hiszünk abban, hogy tehetséggel, szorgalommal újra naggyá tehetjük Magyarországot” – zárta beszédét Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

(EMMI)