Dr. Danku Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőbeszédet Nyíregyházán a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görög Katolikus Metropólia) ünnepélyes alapkő megáldási és elhelyezési ünnepségén, amellyel egyedülálló, többfunkciós múzeumi épületegyüttes felépítése kezdődik a szabolcsi megyeszékhelyen. Ezzel új, modern és állandó otthonra talál az 1981-ben alapított Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény.

A Görög Katolikus Egyházművészeti Múzeum és Szent Atanáz Tanulmányi Házban lesznek kiállító-, oktatási és tudományos célú közösségi terek, raktárak, restaurátorműhely és múzeumi adattár is. Az új épületbe költözik továbbá a Timkó Imre hajdúdorogi megyéspüspök által 1981-ben alapított Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény is.

A magyar állam 1,2 milliárd forinttal támogatja a beruházást, mely állami-, külföldi- és egyházi támogatásból, valamint saját forrásból valósul meg.

Az ünnepségen Dr. Danku Csaba kiemelte, hogy a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak hazánk szellemi és lelki megújulásában.

Amikor a jövőnkről gondolkodunk, minden kormányzati intézkedést az a gondolat vezérli, hogy szabadságunk záloga a keresztény kultúránk megtartása és megőrzése – tette hozzá a helyettes államtitkár, majd így folytatta: - Ez a megfontolás vezette és vezeti a jövőben is Magyarország Kormányát akkor, amikor forrásokat biztosítva segíti a határon innen és túl templomaink, kápolnáink renoválását, illetve új kiállítóhelyek vagy képzési központok építését.

A felépülő múzeumban a görög katolikus egyháztörténeti és egyházművészeti örökség egy 300 négyzetméteres, három szinten elhelyezkedő kiállítótérben kap helyet.

(EMMI)