A magyar irodalmi nyelvünk gyakorlása, olvasási kultúránk ápolása mára sajnos háttérbe szorult.

Ezt a káros tendenciát felismerve és látva a következményeket, néhány lelkes magánszemély úgy határozott, hogy tesz valamit a probléma enyhítése érdekében: négy évvel ezelőtt meghirdették és elindították jótékonysági olvasási programjukat – méltatta beszédében a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezését Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára Pécsett abból az alkalomból, hogy a kultúra városába is megérkezett az Egyesület könyves szekere.

A szekér ünnepélyes felállítása alkalmából a közigazgatási államtitkár beszédében kiemelte, hogy az olvasás iránti érdeklődés felkeltése és annak megszerettetése a családban kezdődik, amely közösen eltöltött, minőségi időt feltételez.

Dr. Latorcai Csaba beszédében hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy a kezdeményezés nemcsak Magyarországra terjed ki, hanem egyfajta kulturális nemzetegyesítési céllal, határon túlivá kívánja tenni a minőségi könyvek terjesztését. Ez a célkitűzés egybeesik a Magyar Kormány törekvéseivel is.

Jól mutatja ezt az a tény is, hogy Erdélyben az utóbbi időben három helyre – Marosvásárhelyre, Nagyváradra és Szatmárnémetibe – is megérkezett egy-egy könyves szekér, amely magyar és román nyelvű könyveket is kínál az olvasni szerető közönség számára.

A 2018-as esztendőben a kormány csak a Nemzeti Együttműködési Alapból mintegy 4,9 milliárd forint pályázati összeget biztosított a civil szervezetek működésére és szakmai programjaik támogatására. Ez az összeg a 2019. évi költségvetés alapján, mintegy 5,5 milliárd forintra nő. További támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Alap, vagy a költségvetés egyéb forrásai tekintetében is – tette hozzá a közigazgatási államtitkár.

A Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezésének lényege az, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért, azaz 300 forintért. Az Egyesület, amely 2017 ősz óta saját erőből, a mai napig 5 vidéki és 4 budapesti szekeret indított útnak és a jövőben újabbakkal látja el a nagyobb hazai és határon túli településeket könyves szekerekkel.

(EMMI)