Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára megemlékező beszédet mondott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, Tóth Ilona, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően halálraítélt szigorló orvos emlékére készült „Őrizd a lángot!” című rockopera bemutatóján a Stefánia Palotában.

Latorcai Csaba a bemutató egyik védnökeként kiemelte, hogy Tóth Ilona személyiségét ma számos módon és méltóképpen őrzi az utókor. Példa volt és példa marad áldozatvállalásában, hűségében a hivatásához és hazájához, ugyanakkor a jövő generációk számára is igazodási pontként szolgálhat.

A XX. század két legpusztítóbb diktatúrája egyformán volt ember- és istenellenes. E diktatúrák megszenvedői megtapasztalták, hogy a legembertelenebb tettekre is képesek azok, akik istentelen világot akarnak teremteni – hívta fel a figyelmet a közigazgatási államtitkár.

Különösen is fontos erre újra és újra figyelmeztetni, mert napjainkban lépten-nyomon beleütközünk olyan megnyilvánulásokba, amelyek különbséget tesznek diktatúra és diktatúra között és azzal kell szembesülni, hogy a kontinensen még mindig léteznek, mi több sikeresen működnek olyan pártok, amelyek a százmilliók haláláért felelős kommunista eszme céljainak megvalósítását tűzik zászlajukra és lehet Karl Marx sokak számára példakép – mutatott rá a káros európai tendenciákra Dr. Latorcai Csaba.

Ezért fontos, hogy kegyelettel és együttérzéssel emlékezzünk a kommunista elnyomás áldozataira, ugyanakkor elítéljük a rendszer működtetőit és kiszolgálóit, felemeljük szavunkat a tegnap kommunistái, a ma kirekesztői ellen – zárta megemlékezését a közigazgatási államtitkár.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott „Őrizd a lángot! című rockoperát Koltay Gábor rendezte, Tóth Ilonát az Operettszínház tagja, Kisfaludy Zsófia formálja meg.

(EMMI)