A Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezése nemcsak Magyarországra terjed ki, hanem egyfajta kulturális nemzetegyesítési céllal, határon túlivá kívánja tenni a minőségi könyvek terjesztését. Ez a célkitűzés egybeesik a kormány törekvéseivel is – hangsúlyozta Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára Szolnokon abból az alkalomból, hogy a Tisza-parti városba is megérkezett az egyesület könyves szekere.

A közigazgatási államtitkár beszédében kiemelte, hogy a 2018-as esztendőben a kormány csak a Nemzeti Együttműködési Alapból mintegy 4,9 milliárd forint pályázati összeget biztosít a civil szervezetek működésére és szakmai programjaik támogatására. Ez az összeg a 2019. évi költségvetés alapján, mintegy 5,5 milliárd forintra nő. További támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Alap, vagy a költségvetés egyéb forrásai tekintetében is – tette hozzá.

A gyors számítógépes információáramlás következtében, magyar irodalmi nyelvünk gyakorlása, olvasási kultúránk ápolása mára sajnos háttérbe szorult.  Ezt a káros tendenciát felismerve és látva a következményeket, néhány lelkes magánszemély úgy határozott, hogy tesz valamit a probléma enyhítése érdekében: négy évvel ezelőtt meghirdették és elindították jótékonysági olvasási programjukat – méltatta a kezdeményezését Dr. Latorcai Csaba. A közigazgatási államtitkár hangsúlyozta, hogy az olvasás iránti érdeklődés felkeltése és annak megszerettetése a családban kezdődik, amely közösen eltöltött, minőségi időt feltételez.

A Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezésének lényege az, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért, azaz 300 forintért.

Az Egyesület, amely tavaly ősz óta a korábbiakhoz képest is erőteljesebben hangsúlyozva könyvmentő és könyv terjesztő missziós tevékenységét, saját erőből, 2017 szeptembere óta, a mai napig 5 vidéki és 4 budapesti szekeret indított útnak. Mérföldkövet jelent az, hogy augusztus 25-én Szatmárnémetiben megnyílt az első határon túli, kétnyelvű (magyar-román) könyves szekér, s még az idén a következő határon túli állomás Nagyvárad lesz. Szintén az idén Pécsen jön létre egy új könyves pont, s három újabb pedig fővárosi helyszínen.

(EMMI)