Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc eszméje táplálta a soha meg nem szűnő reményt abban, hogy a levert, '56-os forradalom ellenére Magyarország egyszer ismét kiszabadulhat a rab nemzetek igájából - mondta Latorcai Csaba Chicagóban.

"Ez a pillanat pedig 1989-ben következett el, amikor hazánk végre visszanyerte szabadságát és függetlenségét. Ez utóbbi, a világot és Közép-Kelet-Európát is gyökeresen átformáló eseményre is rá kívánja irányítani a közvélemény figyelmét Magyarország kormánya" – mondta ünnepi beszédében Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára azon a Chicagóban rendezett, koncerttel egybekötött ünnepségen, amely egyszerre állított emléket az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc évfordulójának, valamint Kodály Zoltánnak és a városhoz sok szálon, 1948 óta kötődő, világhírű csellista Starker Jánosnak.

Egy nemzetet nem lehet félreállítani, megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik és tisztában van múltjával, egyszersmind van világos jövőképe - tette hozzá beszédében a humántárca közigazgatási államtitkára.

Forradalmaink és azok hősei, valamint 1989 eseményei arra figyelmeztetnek bennünket, hogy szabadságunk és függetlenségünk olyan kincs, amely nehezen megszerezhető és könnyen elveszíthető. Mi magyarok minden másnál fontosabbnak tartjuk nehezen visszaszerzett nemzeti függetlenségünket és szabadságunkat, amelyből egy jottányit sem engedünk – emelte ki Dr. Latorcai Csaba.

"Az 1848/49. évi győztes forradalom és a dicsőséges helytállással megvívott szabadságharc nem csupán emlék, hanem nagyon is élő és biztató valóság. Különösen napjainkban, amikor a hazánkra nehezedő és egyre erősödő külső, valamint belső nyomás közepette kell, hogy megőrizzük szuverenitásunkat, szabadságunkat, függetlenségünket. Ebbéli törekvéseinkben számítunk minden igaz magyar segítségére és támogatására, éljenek az Egyesült Államokban, vagy bárhol a világban" – zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A Chicagói Magyar Főkonzulátus szervezésében megtartott ünnepségen, Onczay Csaba csellóművész koncertjével emlékeztek Kodály Zoltán nagyszerű zeneszerzői és zenepedagógusi munkásságára. A jelenlévők megemlékeztek Starker Jánosról is, aki a Chicagói Szimfonikus Zenekar szólógordonkása és évtizedeken át a bloomingtoni Indiana University nagyhírű gordonka-tanszakának vezetője volt.

(EMMI)