Az elmúlt három tanévben, több mint 28 ezer hátrányos helyzetű, többségében roma diák kapott ösztöndíjat és mentorálást az Útravaló program keretében - hangzott el a program csütörtöki, a Belügyminisztériumban tartott zárórendezvényén.

Felkai László a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta: a romákkal kapcsolatos sztereotip kép megváltoztatásáért elsősorban maguk a romák tudnak tenni, elsősorban a tanulás révén megszerzett tudással.

Ezt a kormányzat az esélyegyenlőség megteremtésével, erősítésének elősegítésével tudja támogatni, éppen erről szól a Útravaló program - tette hozzá a politikus.

Elmondta: a program célja egyezik a belügyi tárca törekvéseivel, hiszen a tanulók és mentorok olyan dicséretre méltó teljesítményt mutattak fel, amelynek az egész társadalom a hasznát látja.

Kép letöltéseFotó: Kontra Dorka

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról szólt, hogy a kormány célkitűzéseivel összhangban 4,5 milliárd forintot használhattak fel a program megvalósítására.

A hátrányos helyzetű tanulók mindennek nyomán hatékony segítséget kaptak szakképesítés, az érettségi, illetve a diploma megszerzéséhez - fűzte hozzá.

Mindez annál is inkább fontos, mert a szegénység megszüntetésének a tanulás az egyik leghatékonyabb eszköze - mondta a politikus.

Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára a mentorok szerepét emelte ki.

Úgy vélekedett, hogy az iskolában szerzett tapasztalatok fontos elemei a jövőkép megformálásának, és ehhez szükség van példaképekre.

Ők a mentorok, akik egy kicsit pótszülők és személyük egyik legnagyobb értéke a programnak - hangsúlyozta.

Arról is szólt, hogy az uniós támogatás kifutását követőn hazai forrásból folytatódik a program.

Kép letöltéseFotó: Kontra Dorka

Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára arra figyelmeztetett, hogy akaraterővel, ha az szorgalommal párosul, majdnem minden elérhető.

Ugyanakkor a széleskörű összefogás, amelynek nyomán a program megvalósult hozzájárul ahhoz, hogy az abban sikeresen teljesítő diákok a nemzet erejét is "megnagyobbíthassák" képzettségük által - fogalmazott az államtitkár.

A rendezvény végén oklevelet vehettek át a program során kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok és mentorok.

Kép letöltéseFotó: Kontra Dorka

A program keretében az általános iskola 7. osztályától, a középiskola befejezéséig részesültek a tanulók ösztöndíj- és mentorálási támogatásban.

(MTI)