Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1981 óta – magyar kezdeményezésre – tartja meg minden évben az Élelmezési Világnapot. Erre utalt a világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára is, jelezve: idén a FAO a családi gazdaságokat állította működésének középpontjába, és így a családi gazdaságokkal összefüggő kérdésköröket kiemelten kezelte a szervezet.
Vlagyimir Rahmanyin, a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselője kiemelte, hogy a családi gazdaságok fontosak a világ élelmiszerellátása szempontjából, főként a fejlődő országokban, de jelentőségük van más régiókban is. Ezért is hirdette meg az idei évre a FAO a családi gazdaságok évét.
Feldman Zsolt hangsúlyozta: Magyarországon szintén fontos a kormánypolitikának megfelelően a családi gazdaságok működésének minél hatékonyabb segítése. Ennek jegyében a magyar agrártárca világfórumot és kiállítást is rendezett idén a családi gazdaságok témakörében.
Magyarországon a bejegyzett családi gazdaságok számát mintegy 19 ezerre teszik, ám Feldman Zsolt szerint mindehhez még hozzá kell számolni azokat az egyéni gazdálkodókat is, aki az önellátás mellett piacra is termelnek – így ez a szám már eléri a 480 ezret.
Élelmiszerbank adománykonvoj indult útnak Budapestről a rászorulók megsegítésére - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke csütörtökön, az élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten. A Magyar Élelmiszerbank a FAO-val közösen kilencedik éve indítja útjára október 16-án, az élelmezési világnapon adománykonvoját, mellyel az éhezés elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet.
Magyarországon az Eurostat adatai szerint a lakosság mintegy harmada szenved az úgynevezett minőségi éhezéstől, azaz nem engedheti meg magának, hogy megfelelő rendszerességgel húst vagy annak megfelelő fehérjét tartalmazó élelmiszert fogyasszon. Magyarországon ugyanakkor becslések szerint évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, melyből mintegy 400 000 tonnát a háztartások dobnak ki. A Magyar Élelmiszerbank célja, hogy a lejárathoz közeli száraztermékekből, illetve az esztétikailag sérült, ugyanakkor még jó minőségű, fogyasztható élelmiszerekből minél több juthasson el a rászorulókhoz.
A konvoj 50 tonnányi élelmiszert visz – 18 vállalat adományaként – a rászorulóknak mintegy 40 millió forint értékben. Ebből mintegy 10 ezer embernek tudnak segíteni az egyesület elnöke szerint.Az adománykonvoj ugyan egyedi akció, de a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkája folyamatos: az egyesület az idén – karitatív szervezeteken keresztül – előreláthatólag összesen mintegy 2000 tonna élelmiszert juttat el a rászorulóknak 1,2 milliárd forint értékben, ami mintegy 300 ezer embernek jelent segítséget.
Vlagyimir Rahmanyin az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg mintegy 800 millió éhező ember van a világon, számuk azonban egy évtizeddel ezelőtt még mintegy 100 millióval több volt. Az éhezők száma tehát, ha nem is olyan mértékben, mint ahogyan azt a FAO-nál szeretnék, évről évre csökken - hangsúlyozta a FAO képviselője.
Hozzátette: ahhoz, hogy minden ember hozzájuthasson a szükséges élelmiszerekhez, arra van szükség, hogy a kormányok világszerte fejlesszék az élelmiszertermelést, erősebb legyen a szociális háló, az emberek megfelelő anyagi eszközökkel rendelkezzenek az élelmiszerek megvásárlásához, és növeljék az ismeretszerzés lehetőségét is ezen a területen.
(MTI)