A mezőgazdasági termelés számos más ágazathoz képest intenzívebben használja fel a természeti erőforrásokat, ezért ezek megőrzésére mindenképpen oda kell figyelni a gazdálkodás során – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy, a körforgásos gazdaságról szervezett szakmai fórumon, Budapesten.
Feldman Zsolt kiemelte, hogy az Európai Unió a Közös Agrárpolitikán belül egyre hangsúlyosabb szerepet biztosít a fenntartható, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő gazdálkodásnak, ugyanakkor problémát jelent, hogy a termelők sokszor csak az adminisztratív terheket látják a bonyolult közösségi előírásokban. Hozzátette: a gazdákat is érdekeltté kell tenni a fenntarthatóság elvének minél szélesebb körű gyakorlati alkalmazásában, ezért segíteni kell őket a technológiák hatékonyabb felhasználásában, a versenyképesség növelésében. Gazdasági és társadalmi fenntarthatóság nélkül lehetetlen elérni a környezeti fenntarthatóságot – hangsúlyozta.
A mezőgazdasági termelés melléktermékeinek ipari hasznosítása, az üzemanyag-takarékos és hosszabb élettartamú mezőgazdasági gépek vagy a precíziós gazdálkodás által csökkenő növényvédőszer- és műtrágya-felhasználás mind olyan terület, ahol a mezőgazdaság versenyképességének növekedése és a környezet kímélése együtt jár – fogalmazott a helyettes államtitkár.
Feldman Zsolt felidézte, hogy az élelmiszerveszteség csökkentése ugyanezeket a célokat szolgálja, Magyarország pedig elkötelezett az élelmiszerpazarlás mérséklésében. Az FM ezen a területen szorosan együttműködik a civil szféra és a gazdaság érintett szereplőivel, valamint kezdeményezőként lép fel a nemzetközi fórumokon. Az előttünk álló évek egyik legjelentősebb globális kihívása és egyben az élelmezés-biztonság növelésének egyik legfőbb eszköze az élelmiszerpazarlás és -veszteség mértékének visszaszorítása.
(FM Sajtóiroda)